Последни Рецепти
Последни Статии

Греяна ракия

Добавено в Българска кухня, Напитки

Добави към моето меню

Греяна ракия
автентична рецепта от Троянския Балкан за греяна ракия – проверено срество да не се разболеем през зимата, когато е студено и ситния дъжд още не е преминал в сняг

За около 150 – 200 грама стандартна ( 38 – 42 градусова ) ракия могат да се добавят по 3-4 зрънца черен пипер .

Подслаждане:

1. При наличие на жив огън вземаме бучка захар и с машата я задържаме няколко секунди в огнището,така че да прегори, след което я пускаме в джезвето. При необходимост повтаряме тази процедура.

2. Три четири чаени лъжички захар и съвсем малко вода се разбъркват предварително на дъното на джезвето. Карамелизацията става най-бързо на газова горелка. Веднага се налива ракията и се оставя 10 тина минути да разтвори карамела.

3.Подслаждането с пчелен мед е добре да става преди самото сервиране на напитката.

От научна гледна точка трябва да се знае, че не е нужно да се вземат специални мерки за да не се изпарява етиловия алкохол. От друга страна евентуални остатъчни количества от по-летливия метилов спирт със сигурност ще бъдат сведени до минимум.

На въпроса ми към възрастния колега, а подправки като канела, карамфил или плодове като парченца ябълка или портокалова кора не слагате ли? Отговора беше, ако ракията е хубава – не слагаме, за да се запази аромата. Ако ракията не е хубава тогава може за аромат пръчка канела или 2-3 гвоздрйчета карамфил.

И сподели и следната технология – “гасене на греяната ракия”

По отношение на подправките и тяхната дозировка няма нищо по-специално от останалите рецепти.

Характерно за троянците е т. н.” гасене”, което се прави в момента, когато течността в джезвето

“хвърли ключ” . За целта се приготвя една ракиена чашка със студена вода.Това количество е достатъчноза рязко понижаване на температурата на 150 до 200 милилитра ракия. Наистина сервираната гореща напитка не представлява опасност от изгаряне. Не се препоръчва вдишването на парите освен по изрично лекарско предписание.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории