Кулинарни тайни за морски дарове
Добави към моето меню
Кулинарни тайни за морски дарове
Няма друг продукт, който да може да се сравни по полезни свойства с морските дарове. А с тях могат да се приготвят много рецепти, лесно, бързо и ефектно
Морските дарове са извор на полезни вещества
Високото съдържание на йод, протеини и микроелементи, които са необходими за здравето ни прави морските дарове изключително полезни . Те са богати и на витамини А, Д, Е, В12, В6.
Различните морски деликатеси имат свой набор от полезни вещества.
Мидите са богати на желязо, селен, витамин В12 така и на наситени мастни киселини омега-3.
Калмарите са наситени на аминокиселини – метионин, тирозин и триптофан, витамини Е, В6, както и на желязо и йод.
Стридите са богати на цинк, желязо, никотинова киселина и витамин В12.
Скаридите съдържат много витамини В12, А, Е и Д.
Хайверът е богат на витамин В5, рибофлавин и цинк. Хайверът, освен признат деликатес, е и много вкусен и полезен.
Всички видове риби са незаменим източник на хранителни вещества. Сред многото витамин специално място трябва да се отдели на витамин Д. Рибата трябва да присъства в нашето меню. Ако следваме средизиморската диета и морските дарове присъстват 2-3 пъти в седмицата на нашата трапеза по този начин поддържаме баланса на минерали калций, фосфор, желязо, както и елементи, като селен, цинк и йод в нашия организъм.
От морските дарове може да се приготвят много изискани рецепти.