Последни Рецепти
Последни Статии

1 декември, Световен ден за борба срещу СПИН

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

1 декември, Световен ден за борба срещу СПИН
В целия свят 1 декември се отбелязва като ден за борба със СПИН.

Или защо днес Twitter and Facebook са в цвят червен –
Today, December 1, is WORLD AIDS DAY. Cities, brands, organizations and people are coming together from all over the world to make one statement. That today ONE COLOR UNITES US. And that color is (RED).

antispin

Символът на тази борба е червена лентичка, сгъната като буквата V.

Този символ е предложен през 1991г. от художника Франк Мур, който живее в малък град в щата Ню Йорк. Идеята дошла от жълтите ленти, които носели като подкрепа за тяхната дъщеря, която участвала в бойните действия в Персийския залив. И вярвали, че тя ще се върне невредима.

Световната здравна организация /СЗО/ обявява 1 декември за Световен ден за борба срещу СПИН през 1988. Битката с болестта продължава и днес.

Броят на заразените с ХИВ вируса продължава да нараства, като вече е над 2 милиона души.

СЗО предупреждава за разгръщаща се епидемия от СПИН в някои страни от Източна Европа и Централна Азия. Най-много са болните от СПИН в Русия и Украйна.

Общият брой на регистрираните българи, болни от СПИН, е малко над 1000 души, показва статистиката на здравното министерство. Но по всяка вероятност цифрата на живеещите с болестта е поне 4 пъти по-голяма. Причина за това е продължителното отсъствие на видими симптоми при болестта – между 5 и 10 години. Това я прави изключително коварна.

За СПИН няма трайно, а само поддържащо лечение, но колкото по-рано бъде открита болестта, толкова по-големи са шансовете за спасение на болните и за неразпространение на заразата.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории