Последни Рецепти
Последни Статии

Сготвени са по-полезни

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Всички знаем, че повечето витамини са термолабилни и се деактивират при термична обработка. Това е причина консумацията на плодове и зеленчуци като най-богати на витамини хранителни продукти да се препоръчва в суров вид.

Кои зеленчуци са по-полезни сготвени, отколкото сурови

Основното правило при здравословното хранене е, че по-полезни са суровите зеленчуците и колкото по-малко термична обработка преминават, толкова по-добре. Но има и изключения. Не всички зеленчуци са най-полезни, когато се консумират сурови. Някои полезни за здравето вещества, чиито количества не само не намаляват, а дори стават по-лесно усвоими след лека кулинарна обработка. Няколко от редовно консумираните зеленчуци попадат в тази категория. Оказва се, че консумирайки ги сурови, се лишаваме от някои от най-важните ползи от тях.

domati shushki pix

Ето 5 зеленчука, които е по-добре да се сготвят:

Гъби
Гъбите са богати на редица важни хранителни вещества. Те са единственият зеленчук, който е източник на витамин D. Богати са на антиоксиданти, на селен и желязо.
Добре е те да минат през топлинна обработка, защото суровите гъби могат понякога да съдържат малки количества токсини, които се унищожават при готвенето.

Моркови
Сготвените моркови имат по-високи нива на бета-каротин. Тялото ни преобразува бета-каротина във витамин А, който играе важна роля за здравето на зрението, възпроизводството, костния растеж и регулирането на имунната система.
Ако ги хапваме сурови, то усвояваме едва 10% от бета каротина в тях.

Домати
Доматите са богати на антиоксиданта ликопен, който действа превантивно срещу рак и сърдечносъдови заболявания. Най-пълноценно съставът на доматите се усвоява, когато са смлени и подложени на лека температурна обработка.
Ето защо сушени домати, доматена паста и различни лютеници са и вкусни и полезни.

Спанак
Спанакът съдържа голямо количество оксалова киселина, която блокира усвояването на желязо и калций, но се разгражда при висока температура. Затова е добре да се постави за кратко време в кипяща вода (кратко бланширане) и да се охлади веднага след това. Това намалява съдържанието на оксаловата киселина в спанака.
Така приготвяме и копривата – бланшираме, като така се справяме и с паренето й.
Суровият спанак е вреден за бъбреците

Червени чушки
Подобно на морковите, и те са много богати на каротиноиди, чието усвояване е много по-пълно след термична обработка. При червените чушки за препоръчване е да се консумират печени, като сухото изпичане, без добавени течности, помага за най-пълно запазване на антиоксидантите в състава им. Още една причина бурканите с печени чушки да са нещп вкусно и полезно през зимата, толкова много рецепти може да се приготвят с тях.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории