Суровият спанак е вреден за бъбреците
Добави към моето меню
Ако искате да се предпазите от камъни в бъбреците, избягвайте консумацията на суров спанак, предупреждават експерти, цитирани от в. „Дейли експрес“, предаде БТА.
Варенето на спанака (за кратко, може и само бланширане или на пара) увеличава достъпността до полезните соли
Хора, които имат проблеми с бъбрците, трябва да са внимателни с консумацията на спанак
Камъни могат да се образуват в единия или в двата бъбрека, като най-често с този проблем се сблъскват хора на възраст между 30 и 60 години. Образуването на камъни в бъбреците обикновено се дължи на отлагането на специфични химикали. Сред тях е оксаловата киселина, която се среща в спанака – популярен продукт сред хората, придържащи се към здравословно хранене.
Суровият спанак съдържа оксалова киселина, която притежава способността да се свързва с минерали в червата и да образува оксалати – неразтворими соли. Въпросните съединения се срещат в бъбречните камъни.
Някои хора са генетично по-предразположени от други към образуване на камъни в бъбреците и трябва да подхождат внимателно към консумацията на продукти с високо съдържание на оксалова киселина, съветва експертката по хранене Сандра Грийнбанк.
Оксаловата киселина освен това възпрепятства усвояването полезните желязо, калий, витамин А и калций, на които е богат спанакът.
Оксаловата киселина се среща и в други зелени зеленчуци, както и в бадеми, кашу, елда, чай, кафе и шоколад.
Ако все пак държите на суровия спанак в салата си, използвайте съдържащите по-малки количества оксалова киселина листа от младо растение или т.нар. бейби спанак, препоръчва Сандра Грийнбанк.
Спанакът помага за отслабване
Добрата новина е, че оксаловата киселина се разрушава под въздействието на топлина, например при приготвянето на спанака на пара за около четири минути.