Шарена салата с цвекло
Добави към моето меню
Шарена салата с цвекло
Червеното цвекло е много полезно. Има един недостатък – боядисва, в червено, но се измива лесно. Ароматът му не се харесва на всеки. Но ако се свари на пара, овкуси се и се комбинира с други зеленчуци се получава нещо много вкусно и здравословно
Продукти:
1 глава червено цвекло, около 300 г
1 глава кромид лук
1/2 глава карфиол, около 500 г
1/2 глава броколи
2-3 кисели краставички
2-3 стръка пресен лук
2 моркова
2 картофа
1 ч. ч. царевица
1 ч. ч. грах
за дресинга:
1 кофичка кисело мляко, 400 г
2 скилидки чесън
2 с. л. майонеза
Смлян черен пипер и сол на вкус
Рецепта за Шарена салата с цвекло
• Картофите и цвеклото се сваряват (може и на пара) Готови са когато се пробиват лесно с вилица. Изваждат се и се охлаждат, след което се обелват. Червеното цвекло се бели лесно когато е сварено, достатъчно е кората да се обели с нож
• В голяма купа се нарязват картофите и червено цвекло на кубчета, добавят се нарязаните кисели краставички
• Отделно сваряваме на пара карфиол, моркови и броколи
• Граха и царевицата са замразени и само се заливат с гореща вода, отцеждат се и се добавят при салатата
• Добавяме при салата и сварените на пара карфиол, моркови и броколи, зеления лук и кромид лука нарязани на ситно
• Дресингът се приготвя като майонезата се разбива с киселото мляко, пресованите скилидки чесън и смлян черен пипер и сол на вкус
• Салатата се залива с дресинга и се оставя за около час в хладилника за да се смесят вкусовете
• Може да се поднесе като салата или лека вечеря