Трицветен хляб
Добави към моето меню
Шарен трицветен хляб
рецепта за един различен шарен хляб, който може да създаде настоение и може да бъде поденсен на вечеря или за закуска
1 ч.ч. хладка вода
1 ч.ч. кисело мляко
1 кубче мая за хляб
2 с.л. олио
1 щипка захар
около 1кг брашно
1 парче тиква сварена (по възможност)
1 с.л. лютеница
1 ч.л.червен пипер
1 шепа бланширан спанак, разбит на пулс в блендер
2 с.л. настъргано сирене
1 с.л. маргарин (или свинска мас)
сусам за поръсване
1 жълтък
* От посочените продукти се замесва меко, еластично тесто. Оставя се да втаса около 30 – 40 минути.
* След това тестото се разделя на три части.
В първата се слага пасираната тиква.
Във втората – лютеница и червен пипер.
В третата – босилек и сирене.
* От трите части се оформят топки, ако е необходимо се прибавя още малко брашно. Всяка топка се разточва на кора около 1 см и се намазва леко с маргарин или свинска мас.
* Корите се нареждат една върху друга. Завиват се на руло, което се поставя в намаслена форма. От това тесто се приготвят 2 рула и ползвам формите за кекс.
* Оставя се отново да втаса около 30 минути. Рулото се намазва с жълтък, поръсва се със сусам и се пече в предварително загрята фурна при температура около 180 градуса около 40 мин.
Идея:
Тиквата може да се замени със сварен пасира картоф.
Спанака може да се замение със ситно нарязан магданоз, босилек или зелен лук.
Резултат: получава се вкусен шарен хляб. Апетитно! придружен с голяма купа зелена салата може да се получи цяла вечеря.