Шоколадова Трюфел Тарта
Добави към моето меню
Шоколадова Трюфел Тарта
рецепта споделена от Росица Петкова
Продукти:
За тартата:
1 жълтък
1 с.л сладкарска сметана (или прясно мляко)
1 есенция ванилия
1 ч.ч брашно
¼ ч.ч какао
2/3 ч.ч пудра захар
¼ ч.л сол
113 гр. студено масло
За пълнежа:
2 бр. кулинарен шоколад
115 гр. масло
1 1/4 ч.ч сладкарска сметана(или прясно мляко)
2 – 3 с.л уиски/ликьор/ром
Начин на приготвяте:
В купичка смесваме жълтъка, сметаната и есенцията.
В купа объркваме добре брашното, какаото, солта и захарта, след което добавяме маслото нарязано на кубчета и с ръка мачкайки смесваме всички съставки(получава се смес от влажни трохи) добавяме жълтъка със сметаната и есенцията и размесваме добре. Получава се доста лепнещо тесто, което увиваме в стреч фолио и оставяме за 1 час в хладилника.
Върху набрашнена повърхност разточваме тестото и застиламе дъното и стените на тавичка за тарта. Оставяме я за 30 мин. в камерата.
Пече се на предварително загрята фурна на 190 О С. Преди да се вкара тартата във фурната се покрива с алуминиево фолио и се изсипват бобови зърна за тежест. Печем така за около 10 мин., след което махаме фолиото с боба и доизпичаме.Изстиналата тарта прехвърляме в поднос.
За пълнежа в топлоустойчив съд слагаме шоколада и маслото на малки парченца, които заливаме със сгорещената сметана. След минутка объркваме добре и добавяме и алкохола. Изсипваме в тартата и оставяме в хладилник докато се стегне.