Маслено тесто за пай
Добави към моето меню
Маслено тесто за пай
Основна рецепта за маслено тесто, основа за пай, плодови сладкиши и тарталети, рецепта, която винаги дава отличен резултат
2 ч.ч. брашно, тип 500 или тип 800
100 гр.масло, нарязано на парченца, мархарин, свинска мас или олио
1/4 ч.ч. захар
1 яйце
2 ванилии
1 баклувер
Разбъркайте добре брашното и баклувера, добавете маслото, яйцето и ванилията. Сместа трябва да стане на трохи.
Продължете да месите, докато се получи гладко тесто, добавете 1-2 с.л.вода, ако е необходимо.
След като е готово, оформете топка и я увийте в найлоново фолио, поставете в хладилника за около 15-20 минути.
Загрейте фурната до 190 градуса. През това време разточете с точилка тестото върху гладка повърхност.
Направете окръжност. Поставете в кръгла форма за печене. Тестото трябва да покрие дъното и стените. Притискайте леко с пръсти.
Отгоре надупчете тестото с вилица.
Покрийте тестото с намазнена хартия за печене. Поставете няколко бобени зърна между хартията за печене и тестото, за да отнемат излишната влага при печенето.
Печете 10 – 15 минути, докато тестото леко покафенее.
Това е основна рецепта за маслено тесто.
В някои рецепти може да бъде заменяно с бутер тесто. Може да си го приготвите сами, може и да го купите от магазина до вас. Хубавото е, че масленото, бутер тесто може да се съхранява във фризера и винаги да ни е под ръка.