Последни Рецепти
Последни Статии

Защо е вредно нощното хранене?

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Похапвате ли си с удоволствие или леко чувство на гузност…през нощта?
Ако го правите рядко и не прекалявате – не е фатално. Ако, обаче, често поглъщате огромни количества храна през нощта, може да страдате от синдрома на нощното хранене.

Защо се напълнява от среднощното похапване?
Изследване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, потвърждава старото правило, че среднощното похапване е вредно за талията ни. Учените установили, че хората, които ядат между 11 вечерта и 5 сутринта, качват повече килограми от останалите.

Нощното хранене разстройва денонощните (циркадни) ритми и водят до влошаване на паметта.

– Обърнатият режим на хранене може да доведе до недохранване през деня и приемане на голямо количество храна късно вечер. Това може да доведе до хормонален баланс. Това се случва често през студентските години или при работа на смени.

pizza pix

Синдром на нощното хранене.
Две са основните причини за нощното хранене.

Една от причините може да бъде стресът. Ако през деня и на работното място хората са подложени на стрес и не намират време, за да се нахранят, обикновено пристъпват към прекомерно преяждане вечер, което е първият стадии на този синдром.
След това, на нервна основа, може да се наблюдава прекъсване на нощния сън за хранене. Хората, които се хранят така, обаче, не изпитват наслада от тази храна, а вина и срам.

Виновни ли са хормоните?
Установено е, че хората, които се събуждат през нощта, за да ядат имат по-ниски нива на мелатонин (хормона на съня) и по-високи нива на кортизол (хормон на стреса). Високите нива на кортизол водят до понижаване нивата на хормона лептин (хормонът, който потиска глада). В резултат на този дисбаланс възниква безсъние, огладняване и засилване на тревожността и депресивните състояния.

Това разстройство може да бъде провокирано от честите диети, когато гладуваме през деня, или да бъде отключено през студентските години, когато сме с обърнат ритъм.

Нощното хранене не трябва да се случва често. Защото тогава се превръща в хранително разстройство. За да се справим с този проблем най-важна е помощта на близките хора.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории