Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти с артишок

Добавено в Ястия без месо

Добави към моето меню

Увод: През април на 2017 г. бе моята първа пролет в Барселона. Мога да кажа смело, че тук пролетта идва по-рано, защото розите вече цъфтят, а в магазините има свежи плодове и зеленчуци. И така трябваше да се науча да готвя артишок и аспержи, защото са в сезон и цената е ниска – за 1 евро може да купиш кг артишок или връзка аспержи. И ако следваш правилото да купуваш какво купуват местните (нещо, което научих през годините в градове където няма етикети и на английски) Заради качеството и цената на тези зеленчуци в Испания, като протест – не бих ги купила в София – тук цената е висока и не се знае колко време е минало от както са откъснати.

Когато купих за първи път артишок – честно казано, не знаех как ще го сготвя. Знаех, че ще е гарнитура. За целта почистих горните листа. Сварих за 20 мин с шипка сол. След което ги запекох на тигана с малко зехтин и поднесох с лимон.

artichokes

Артишок (ангинари) представлява неузрелите цветни пъпки на голямо растение, член на семейството на магарешкия бодил. За храна се използват сърцевините на недоузрелите цветни съзвездия на растението. Най-ценени са неразтворените пъпки.

artishok recepti
Рецепти с артишок

Този зелен зеленчук със странна форма е с високо съдържание на антиоксиданти. Класира се на седмо място по съдържание на антиоксиданти, според проучване на американското министерство на земеделието, включващо 1000 различни хранителни продукти. Сред мощните антиоксиданти в зеленчука са кверцетин, рутин, антоцианини, цинарин, лутеолин и силимарин.
Поради съдържанието на цинарин, артишокът е полезен за засилване на жлъчната секреция.
Антиоксидантите цинарин и силимарин, които се съдържат в него, са полезни за черния дроб. Изследване установява, че благоприятстват регенерирането на тъканите му.

Според експерти артишокът съдържа 1/4 от препоръчителния дневен прием на фибри. Смята се, че зеленчукът има повече фибри, отколкото купичка сушени сини сливи.

Артишокът има диуретични свойства и подпомага храносмилането.

Съставки в листата на артишока имат благоприятно действие за намаляване на холестерола чрез инхибиране на HMG-CoA редуктазата, сочи изследване. Зеленчукът спомага за повишаване нивата на “добрия” HDL и намаляване тези на „лошия” LDL холестерол.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории