Последни Рецепти
Последни Статии

Защо се напълнява от среднощното похапване?

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Случвало ли ви си е да е окажете късно вечерта пред хладилника и така хубаво да се наядете с това, което има в него – колбаси, сирена, хляб, майонеза .. или посред нощ да се озовете с буркана с нутела (с течен шоколад не ми се е случвало, защото не купувам, но с буркан със сусамов тахан, мед и смлени орехи – ми се е случвало) и след това ти е тежко и не ти е комфортно. Затова и спазвам правилото никаква храна 3 часа преди сън, а изключение може да се направи само с билков чай, плод или пуканки, но от домашна царевица и приготвени без грам мазнина и сол.

refrigerator pix 3
Защо среднощното похапване качва килограми?

Изследване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, потвърждава старото правило, че среднощното похапване е вредно за талията ни. Учените установили, че хората, които ядат между 11 вечерта и 5 сутринта, качват повече килограми от останалите. Защо?

На първо място, когато някой огладнее рязко в полунощ, той едва ли ще седне да си приготвя пилешко филе и да реже салата. Много по-вероятно е да се нахвърли на сладолед от фризера, чипс, шоколад и всякакви подобни висококалорични храни. На практика среднощните опустошители на хладилника поемат 12% повече калории от тези, които се хранят през деня.

Нощното хранене вреди не само на талията, води и разстройване на денонощните (циркадни) ритми и водят до влошаване на паметта.
Кога е най-опасния момент да нарушим диетата?

Това означава, че лягат да спят с повишена кръвна захар. Тялото бързо натрупва излишно поетите калории като мазнини за резерв, защото докато спим, няма как да ги изразходваме.

Биологичният часовник на човека е настроен през нощта за сън, а не за хранене. Затова и инсулинът, който произвеждаме, за да закара захарта като гориво до всяка точка от тялото ни, не се възприема активно от клетките, както това се случва през деня. При натрупване на подобни навици за обилни среднощни закуски лесно се стига до инсулинова резистентност и диабет.
На всичко отгоре, похапването през нощта, разваля ритъма на човека и съня му.

Среднощните набези до хладилника водят до сериозна опасност и от инфаркт, предупреждават лекарите. Пълният стомах в легнало положение предизвиква езофагиален рефлукс и киселини. А на следващия ден след неспокойна нощ хормоните на апетита се повишават и водят до нови преяждания.

Лекарите съветват да спрем с храненето час и половина – два часа преди сън. Ако все пак тялото ви поиска храна през нощта, дайте му протеинова закуска под формата на кисело мляко или ядки, която ще го засити, без да повиши сериозно нивото на захар в организма.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории