Последни Рецепти
Последни Статии

Синтетично месо

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Синтетичното месо – паницея от световния глад
На скоро, на 5 август 2013 г, бе създадено и представено първия в света хамбургер направено от месо, създадено от стволови клетки на крава в лабораторни условия.
Хората, които за първи път го опитаха споделиха за сухост на месото и липса на цвят. Синтетичното месо е дело на д-р Марк Пост от университета в Маастрихт (Maastricht ). Според него то може да се превърне в паницея за световния глад и ще помогне да съхраним природата. Той отбелязва, че разработката се нуждае от още разработки и подобряване на технологията за да се превърне продукта в масов и да достигне до пазара.
Главният проблем към момента това е високата цена на култивираните мускулни влакна.
Самият проект е свързан с генно инженерство и неговата стойност е 325 000 долара. Главен спонсор е Сергей Брин, един от основателите на Google.
За създаването на едно кюфте за хамбургер са били необходими 20 000 мускулни влакна, които са отгледани чрез нарастване от мускулни клетки от истинска крава. В истинското месо винаги се съдържат и част мазнини, а в синтетичното – няма.
Трябва да се отбележи, че при производството на подобен продукт не се нанася вред на околната среда.

sintetika-meso
На снимката – Първият в света сандвич с лабораторно създадено месо

” — Разбира се, мамо — отговори й той и леко се надигна, за да надникне в голямата чиния, от която вече се вдигаше приятна миризма. — Какво ще вечеряме? Да не би пак синтелешко, а, мамо?
— Нищо му няма на синтелешкото — отвърна Йези и стисна устни. — Яж каквото съм ти сложила без много приказки.
Но беше ясно, че вечеряха именно синтелешко.”
Айзък Азимов “Стоманените пещери”
The Caves of Steel, 1954

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории