Последни Рецепти
Последни Статии

Сиропирана баница

Добавено в Великден

Добави към моето меню

Сиропирана баница
рецепта Маргарита Димитрова

Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари

siropirana bantca
сиропирана баница с халва

СИРОПИРАНА СЕВЕРНЯШКА БАНИЦА
с 4 варианта за плънка

Тази сиропирана баница в нашия край се прави на всеки по- голям празник . ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
Тези, които не месят козунаци за Великден, месят тази баница. Месим я и за сватби, кръщенета, понуди…

Ще си оближете пръстите, ако ви я завърти някоя по- възрастна баба :).
Меси се тесто, обработва се според рецептата и указанията и накрая се сиропира. Сиропирането може да стане и след един ден, след два, та дори и след 1 седмица. Добре изпечените „ розички” могат да се съхраняват на сухо и хладно в хартиена торбичка и можете да ги залеете със сироп тогава, когато ви е необходима баницата.

И в четирите си варианта вие ще получите пухкава, много ароматна , сиропирана и блага баница, която ще е Царицата на масата. Наричаме я още и „ МЪРЗЕЛИВА”БАНИЦА, БАНИЦА НА РОЗИЧКИ…Каквото и име да и поставите, тя ще си остане онази, която аз помня още от детството си – солено-сладка от сиренето, сладка от локума , приятно ухаеща от канелата и мнооого сладка от халвата.

ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:
около 500 мл прясно мляко
3 яйца
1 с. л. сол
1 с.л. захар
мая колкото кибрит
около 1 килограм брашно (за еластично средно меко тесто )

ЗА ПЛЪНКИТЕ:

1- ва плънка:
1 пакетче краве масло от 125 г
1 ч.ч. накълцани орехови ядки
1 ч.л. канела
2 с.л. захар.

2-ра плънка:
1 пакетче краве масло, 125 г
500 г сирене

3-та плънка:
400 г тахан халва
300 г счукани орехи

4-та плънка:
2 кутии локум
1 ч.ч. накълцани орехови ядки

Сироп:
800 г захар
500 мл вода /ако не стигне се прави нов/
+ 3 ванилии, ако ще правите локумения вариант

sirpirana banitca 1
сиропирана баница с локум

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се размива в хладкото мляко и се оставя така за около 15 минути, за да шупне.
Брашното се изсипва в тава, в която ще се меси тестото и в него се оформя кладенче.
В кладенчето се изсипва шупналата мая, добавят се разбитите яйца, солта и захарта.
Тестото се меси, докато се събере на топка.
Поставя се в намаслена купа и се завива да втаса, след което тестото се премесва още веднъж и се разделя на 7-9 топки.
Всяка топка се точи на кора с дебелина не повече от 2мм.
Всяка разточена кора се намазва с помощта на четка с разтопеното масло.

Тук вече идва ред на ПЛЪНКАТА .
Избирате един от посочените варианти и ръсите от избраната плънка, която ще приготвите като смесите в купа посочените за нея продукти.
Оформя се руло, което не бива да е стегнато.
Нарязва се на кръгчета / филийки, парчета…/с дебелина около 2 см, след което всяко от тях се нарежда в намазана с олио тава на разстояние поне 1 см едно от друго.
Оставят се да втасат на топло до двойното им увеличение .

Пекат се до готовност – на 200 градуса в началото, а след това се намаляват на 180.
Изваждат се и оставят да изстинат поне 4-5 часа.
Прави се сироп от водата и захарта, а ако плънката е от локум- трябва да се сложи и ванилията. Есенция или ванилия може да се добави и към другите плънки, но тогава ароматът леко ще се промени.

С топлия сироп се заливат наредените в тавата една до друга ИЗСТИНАЛИ „розички” и веднага се покриват с найлон и кърпа, за да се задушат и попият течността.

Най- хубаво е баницата да престои в сиропа на хладно в продължение дори на 24 часа, за да го поеме добре. Имайте предвид, че сухи” розички” можете да съхранявате в хартиена торбичка на хладно и сухо до 1 седмица. Много са трайни, а когато ги наредите в тава и решите да ги сиропирате, нека нареждането да бъде на разстояние една от друга, тъй като по време на печенето те се надуват/ бухват/ и увеличават обема си поне двойно.

Баницата може да се направи и в друг вариант като навитите рулца не се режат на розички, а се усукват с намазнени ръце и се навиват на фитили кръгово в тавата като се започне отвътре навън.

НАСЛАДЕТЕ СЕ НА НЕВЕРОЯТНИЯ ВКУС НА НАШАТА СЕВЕРНЯШКА СИРОПИРАНА БАНИЦА! :)

РЕЦЕПТАТА ИЗПРАЩА:
МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории