Овчарски пай
Добави към моето меню
Овчарски пай
рецепта Ива Караганчева
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Това е една много пикантна рецепта. На пръв поглед продуктите напомнят на мусака, но вкусът е тотално различен!
Ето и необходимите продукти, за да си направите Овчарски пай
1 кг картофи
500 гр или повече ( по желание ) кайма или свинско месо
200 гр грах
100 гр моркови
1 домат ( може от консерва)
1 глава лук ( може и пресен)
100 мл готварска сметана
150 грама кашкавал
1 с.л. масло
сол, черен пипер и чубрица на вкус
Начин на приготвяне
Сваряваме картофите, като след това ги правим на пюре със сметаната, солта и чубрицата ( на вкус ). В тенджерка загряваме маслото и запържваме нарязания на едро лук. Добавяме каймата или месото, нарязания и обелен домат, граха и нарязаните моркови на малки кубчета. Добавяме и малко вода, за да се задушат. Задушават се докато каймата стане готова и морковите омекнат. Тази смес я отцеждаме, за да остане в сухо състояние, и подправяме с малко сол и черен пипер.
Загряваме фурната на 200 градуса. В правоъгълна или кръгла тава поставяме на дъното половината картофено пюре, по средата разстиламе сместа с каймата и зеленчуците и третият слой отново е с картофено пюре. Поставяме в предварително загрятата фурна за около 30-40 мин и малко преди да извадим поръсваме с настъргания кашкавал.
Идеално ястие за тези, които са привърженици на виното.
Извинявам се за не толкова добрата снимка.