Последни Рецепти
Последни Статии

Овчарски пай

Добавено в Великден

Добави към моето меню

Овчарски пай
рецепта Ива Караганчева

Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари

ovcharski pay
Това е една много пикантна рецепта. На пръв поглед продуктите напомнят на мусака, но вкусът е тотално различен!

Ето и необходимите продукти, за да си направите Овчарски пай
1 кг картофи
500 гр или повече ( по желание ) кайма или свинско месо
200 гр грах
100 гр моркови
1 домат ( може от консерва)
1 глава лук ( може и пресен)
100 мл готварска сметана
150 грама кашкавал
1 с.л. масло
сол, черен пипер и чубрица на вкус

Начин на приготвяне
Сваряваме картофите, като след това ги правим на пюре със сметаната, солта и чубрицата ( на вкус ). В тенджерка загряваме маслото и запържваме нарязания на едро лук. Добавяме каймата или месото, нарязания и обелен домат, граха и нарязаните моркови на малки кубчета. Добавяме и малко вода, за да се задушат. Задушават се докато каймата стане готова и морковите омекнат. Тази смес я отцеждаме, за да остане в сухо състояние, и подправяме с малко сол и черен пипер.
Загряваме фурната на 200 градуса. В правоъгълна или кръгла тава поставяме на дъното половината картофено пюре, по средата разстиламе сместа с каймата и зеленчуците и третият слой отново е с картофено пюре. Поставяме в предварително загрятата фурна за около 30-40 мин и малко преди да извадим поръсваме с настъргания кашкавал.
Идеално ястие за тези, които са привърженици на виното.

Извинявам се за не толкова добрата снимка.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории