Гръцки сос за риба
Добави към моето меню
Гръцки сос Скордаля (ΣκοÏδαλία) за риба
5-6 скилидки чесън
50 гр орехи
1 филия бял хляб
2 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
4 с.л. вода
* Филия бял хляб се накисва във вода и се изстисква;
* В блендер се смесват зехтина, нарязаните орехи и скилидики чесън, лимоновия сок и хляба;
* Блендера се пуска няколко пъти на пулс и соса се разрежда до желаната гъстота с вода.
Получава се гъст орехово-чеснов сос, който се съчетава с пържена риба, риба на скара или панирана бяла риба.
Може да се приготви вариант с кисело мляко – 1 кофичка кисело мляко, чесън, орехи, 1 с.л. зехтин – е променен вариант на класическта рецепта, но също толкова вкусен сос към риба.