Последни Рецепти
Последни Статии

Сладък Зайо

Добавено в Великден

Добави към моето меню

Сладък Зайо
рецепта на Соня Шопова

Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари

sladak zaek

“Сладък Зайо”
Необходими продукти:
За тестото:
1/2 кубче мая,
150 мл прясно мляко,
4 ч.ч.брашно,75 г захар,
75 г краве масло,
2 яйца
щипка сол,
малко есенция козунак.
За намазване: 1 жълтък
За украса: 1 бонбон за око, яйчица – бонбони, 50 г шоколад

Начин на приготвяне:
Към маята се прибавят солта,1 ч.л. захар и прясното мляко.Разбърква се добре и се добавя малко брашно.Оставя се покрито докато шупне маята.През това време се счупват яйцата,разбъркват се,слага се захарта,есенцията и разтопеното краве масло.Замесва се тесто с брашното.Оставя се да втаса на топло в покрития съд, докато се надигне догоре/най – добре в леко затоплена и изключена фурна/.Разстила се втасалото тесто и от него се изрязва с остър нож фигурата на зайчето по контура на шаблон,който е нарисуван на лист хартия и изрязан.Слага се внимателно в намазаната тава от фурната на печката и се оставя да втаса.Намазва се с жълтъка и се слагат окото и яйцата.Пече се на 160 градуса.Шоколадът се разтопява и с помощта на шприц с малък отвор се оформя украсата на изстиналия сладкиш.

Авторката допълва :Другата рецепта, която приготвих за моята племенничка е “Сладък Зайо”.Тя е от козуначно тесто и е чудесен подарък за деца.”

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории