Сладка баница
Добави към моето меню
Сладка баница
рецепта Златка Христова
Продукти:
1 кг брашно
1 пакетче мая
2 яйца
200 гр масло
300 гр орехи
2 ч.л. канела
За сиропа
1 кг захар
2 с.л. гликоза
500 мл вода
Кора на половин лимон
Пръчка канела
Приготвяне на сладка баница
• Във 250 мл леко топла вода слагаме маята с щипка сол, захар и с.л. брашно. Оставяме да втаса за 20 минути
• В дълбок съд слагаме брашното и шупналата мая и замесваме тесто
• Тестото разделяме на 12 топки – трябва да се получат 4 листа от по 3 топки тесто всеки
• Разточваме малко първата топка и намазват с предварително разтопено масло. Така последователно и другите две, слагат се една върху друга, поръсва се с брашно и започваме да точим до получаване на тънък лист, колкото се може по-тънко разточете
• Положете ги върху покривка, която е застлана върху маса (или легло) и намажете с масло
• Орехите се смилата и се смесват с канелата. Ореховата плънка се разпределя върху разточените кори. Поръсва се всяка разточена кора с ореховата плънка, равномерно, и се завива на руло
• Рулото се разтегля за да стане по-тънко
• Поставя се в предварително намазана с масло тава
• Оставя се да втаса около 30 мин
• Пече се в предварително загряа фурна на 180 градуса до готовност, около 40 мин – до получаване на златист цвят
• Сирпът се приготвя като се завира водата и се поставят останалите продукти в нея. Така се вар около 10 мин. Прецежда се сиропа
• Изстиналата баница се залива с горещия сироп.
Добър апетит!