Сладка пита
Добави към моето меню
Сладка пита
Или рецепта за козунак на конци споделена от Гергана Султанова
Продукти:
1 кг брашно
6 яйца
200 г масло
200 г захар
1 кубче мая
250 мл прясно мляко
настъргана кора на 1 лимон
1 с.л. ром
щипка сол
Рецепта за сладка пита
• Брашното се пресява в дълбок съд
• Отделно с миксер добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора (или есенцията) и 1 с.л. ром.
• Млякото се затопля до малко повече от телесна температура – трябва съвсем леко да напарва на пръста. В него се натрошава маята, добавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното и се дръпва настрани.
• В дълбокия съд, пресятото брашно се оформя като кладенче, в което се изсипват яйчената смес, шупналото мляко с маята.
• Започва се замесване на тестото. Размесва се добре, докато не се получи хомогенна смес.
• В зависимост от брашното, което използвате, както и от големината на яйцата, е възможно да не ви достигне брашно, или пък да ви остане. Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва здраво за пръстите. Ако не ви достига брашно, просто ще добавите колкото трябва.
• Веднъж замесено, тестото се вади от съда и се слага на набрашнената маса.
• Следва втора част от действието – вкарването на маслото в него. За тази цел маслото се разтопява предварително, като се внимава много да не започне да се пържи. Всъщност, лесно се разтапя в микровълнова, но и да нямате микровълнова – става перфектно и на котлон.
• Тестото се разстила с ръце на масата и се намазва с разтопено масло. Захлупва се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с маслото и пак се захлупва и това се повтаря, докато не свърши всичкото масло.
• Ако тестото започне да залепва за масата, тя се наръсва с брашно. Целта на това упражнение е да се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с класическия козунак – на конци.
• Измесеното тесто се слага в по-голяма съдина и се оставя на топло, за да втаса.
• Когато е уголемило двойно обема си, се пристъпва към оформяне на козунаците.
• Там вече всичко зависи от въображението ви: дали ще си ги направите на плитка, дали на руло – въпрос на вкус. Ако ще правите руло с мармалад, е добре върху разстлания мармалад да се наръсят смлени орехи, за да не се разтече из формата за печене.
• Самата форма се намазва с масло, наръсва се с брашно и в нея се поставят оформените козунаци.
• Оставят се да втасат както са оформени и след това отгоре се украсяват с бадеми, лешници или каквото предпочитате, намазват се само с разбит белтък (така не загарят), при желание се наръсват със захар и се пекат.
• В началото се слагат в добре загрята фурна на 220 С, но след десет минути намалявате на 180 и печете още половин час. Поглеждате периодично и ако видите, че отгоре започват да се препичат, слагате алуминиево фолио, за да не изгорят.