Последни Рецепти
Последни Статии

Сладка пита

Добавено в Наши гости, Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

Сладка пита
Или рецепта за козунак на конци споделена от Гергана Султанова

сладка пита рецепта

Продукти:
1 кг брашно
6 яйца
200 г масло
200 г захар
1 кубче мая
250 мл прясно мляко
настъргана кора на 1 лимон
1 с.л. ром
щипка сол

сладка пита

Рецепта за сладка пита
• Брашното се пресява в дълбок съд
• Отделно с миксер добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора (или есенцията) и 1 с.л. ром.
• Млякото се затопля до малко повече от телесна температура – трябва съвсем леко да напарва на пръста. В него се натрошава маята, добавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното и се дръпва настрани.
• В дълбокия съд, пресятото брашно се оформя като кладенче, в което се изсипват яйчената смес, шупналото мляко с маята.
• Започва се замесване на тестото. Размесва се добре, докато не се получи хомогенна смес.
• В зависимост от брашното, което използвате, както и от големината на яйцата, е възможно да не ви достигне брашно, или пък да ви остане. Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва здраво за пръстите. Ако не ви достига брашно, просто ще добавите колкото трябва.
• Веднъж замесено, тестото се вади от съда и се слага на набрашнената маса.
• Следва втора част от действието – вкарването на маслото в него. За тази цел маслото се разтопява предварително, като се внимава много да не започне да се пържи. Всъщност, лесно се разтапя в микровълнова, но и да нямате микровълнова – става перфектно и на котлон.
• Тестото се разстила с ръце на масата и се намазва с разтопено масло. Захлупва се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с маслото и пак се захлупва и това се повтаря, докато не свърши всичкото масло.
• Ако тестото започне да залепва за масата, тя се наръсва с брашно. Целта на това упражнение е да се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с класическия козунак – на конци.
• Измесеното тесто се слага в по-голяма съдина и се оставя на топло, за да втаса.
• Когато е уголемило двойно обема си, се пристъпва към оформяне на козунаците.
• Там вече всичко зависи от въображението ви: дали ще си ги направите на плитка, дали на руло – въпрос на вкус. Ако ще правите руло с мармалад, е добре върху разстлания мармалад да се наръсят смлени орехи, за да не се разтече из формата за печене.
• Самата форма се намазва с масло, наръсва се с брашно и в нея се поставят оформените козунаци.
• Оставят се да втасат както са оформени и след това отгоре се украсяват с бадеми, лешници или каквото предпочитате, намазват се само с разбит белтък (така не загарят), при желание се наръсват със захар и се пекат.
• В началото се слагат в добре загрята фурна на 220 С, но след десет минути намалявате на 180 и печете още половин час. Поглеждате периодично и ако видите, че отгоре започват да се препичат, слагате алуминиево фолио, за да не изгорят.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории