Последни Рецепти
Последни Статии

Магданоз през пролетта

Добавено в Подправки

Добави към моето меню

Яжте магданоз срещу пролетна умора

Магданозът е най-употребяваната подправка в балканската кухня. В миналото се е вярвало, че тези, които го консумират, стават силни и твърди като камък. Сега се знае, че магданозът има богат и разнообразен химически състав. Листата му съдържат етерично масло с характерен мирис и приятен вкус. В тях има още провитамин А, витамин С, фолиева киселина, флавоноиди, захари, белтъчни вещества и др. Надземните части на магданоза са богати и на минерални вещества (магнезий, фосфор, калий, калций, желязо). Приет в прясно състояние, магданозът тонизира организма. Затова той е идеално средство срещу пролетна умора.

magdanoz pix 1

Подпомага процеса на храносмилане, премахва спазмите и усилва отделянето на урина. Не бива да се забравя, че по-големи количества от тази подправка водят до ускорен приток на кръв в храносмилателната система и може да причинят нарушения при увредени лигавици на стомаха и червата.
Допустимо е на ден да се консумира до 20 г от зелените части на магданоза, разделен на 2-3 приема. Дозата за корените на магданоза е 2 пъти по-малка. Те се поставят предимно в супи. Ако се ползват изсушени листа, максималното им дневно количество е 5-6 супени лъжици.
Правилно е магданозът да се поставя в ястията, когато те са почти готови. Той може да се комбинира с повечето от нашите традиционни подправки.

magdanoz pix 2

Може да се използва и като основен продукт при приготвяне на някое ястие, като
паниран магданоз,
магданозени кюфтета с извара
магдонозени кюфтета с картофи
Салата с магданоз
мъжка салата, табуле
Табуле с кус кус
Българската народна медицина препоръчва магданоза като средство против прекомерно образуване на газове в червата, както и за повишаване на апетита. Полезен е при задръжка на течности в организма, като увеличава отделянето на урина. Сокът от магданоз, приложен външно, подпомага отстраняването на пигментни петна по кожата на лицето и ръцете. Поради богатството си на етерични масла тази подправка трябва да се употребява умерено при нефрити и заболявания на черния дроб и жлъчните пътища. Най-полезен е магданозът в прясно състояние.

Тонизираща салата с магданоз
Приготвя се от 10 г ситно нарязани стръкове магданоз, смесен с 1 ч.л. зехтин и ситно нарязани домат и краставица.

magdanoz pix 3

Песто с магданоз
Необходими са връзка магданоз, 2-3 скилидки чесън, 2-3 с.л. зехтин – пасират се и се добавят към различни рецепти, пица, спагети, за гарниране на сандвичи

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории