Калии или сладки ушички
Добави към моето меню
Калии или сладки ушички
Рецепта споделена от Fani Rivington
Вчера докато търсих коледни сладки в стария тефтер на мама ми попадна една позабравена, лесна и много ефектна рецепта. Калии или ушички са имената им, та се захванах вчера набързо и излезе това, което е представено на снимките по-долу. Нищо, че не са по коледната тема, мисля, че почитателите на рецепти, ще я харесат. Хубав и успешен ден на вас. И светли да са Коледните и Новогодишните ви празници, изпълнени с много радост и незабравими моменти.
Ето я и рецептата:
Продукти
1 яйце
50 г пудра захар (3/4 кафена чашка)
50 г брашно (1 кафена чашка)
Начин на приготвяне
• Разбиват се яйцата на пяна, след това се добавят пудрата захар и брашното.
• На око с лъжичка се правят кръгове около 5 см на разстояние едно от друго 2-3 см.
• Слагат се в тава, върху готварска хартия.
• Пекат се в загрята фурна на 170 градуса.
• Пекат се между 4-10 минути максимум, като видите, че краищата леко започват да стават кафяви, изваждате ги и веднага притискате с долния край, за да се оформи цветето, в противен случай ще се втвърдят и тогава няма да е възможно да постигнете желания ефект на цвете.
• От тази доза излизат към 10 цветенца.
Вече въпрос на фантазия слагате каквото сладко искате, може да карамелизирате орехчета, оригиналното е с череши, така си спомням от детството, точно такова сладко ползвах и аз. Никога не е късно си върнем старите сладкарски рецепти на майките и бабите ни отново в употреба, толкова хубави идеи са имали навремето, че не бива да ги забравим. Весели празници!