Сладкиш дунавски вълни
Добави към моето меню
Сладкиш дунавски вълни
Красива и ефектна рецепта за сладкиш с ябълки от унгарска кухня
Продукти
За тестото
1 и ½ ч.ч. брашно
3 яйца
1/3 ч.ч. захар
150 г краве масло
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао
4 с.л. прясно мляко
1 ванилия
4 ябълки
За крема
400 мл прясно мляко
3 жълтъка
½ ч.ч. захар
2 с.л. брашно
50 г краве масло
1 ч.л. настъргана лимонова кора
За глазурата
100 г черен шоколад
5 с.л. сметана
Чаша с вместимост 250 мл
Начин на приготвяне
• Маслото (на стайна температура, меко) се разбива със захарта
• Добавят се яйцата
• Брашното се пресява с бакпулвера, ванилията и се добавя би разбитите яйца
• Какаото се размива с прясното мляко и се добавя към половината смес, другата остава бяла.
• Формата за печене се застила с хартия за печене. Разпределя се бялата част от тестото на равномерен слой
• Отгоре равномерно се разпределя шоколадовата смес върху бялата
• Ябълките се почистват и нарязват. Подреждат се върху тестото
• Пече се на 180 градуса около 35-40 мин, проверява се с клечка за зъби да излиза суха.
• От лимоновия сок, захар на вкус (2-3 с.л.) и 2-3 с.л. вода се приготвя горещ сироп с който се залива сладкиша
• Приготвя се крем, като жълтъците се разбиват със смесените брашно и захар и 100 мл прясно мляко. Останалото мляко се слага да заври и се прибавя сместа, като се разбърква. (за да бъде гладък крема докато е топъл се прецежда през цедка) Добавя се кравето масло към крема и се разбърква
• Крема се разпределя върху сладкиша и се поставя з 1-2 часа в хладилник
• Глазурата се приготвя като на водна баня се разтапя шоколада, добавя се сметаната и се разбърква до еднородна смес. Нанася се върху сладкиша
• При поднасянето може да се поръси с настърган шоколад.
Източник http://nadymaks57.blogspot.com/2013/12/blog-post_15.html