Постен сладкиш с моркови и ябълки
Добави към моето меню
Постен сладкиш с моркови и ябълки
Рецепта споделена от Петя Цанкова
Мек и сочен с хрупкава коричка ,сладкиш за постещите ,а и не само за тях
Чудесно предложение е и за трапезата за Бъдни вечер !
Мек и сочен, с хрупкава коричка, с вкус на орехи, ябълки и стафиди и аромат на канела, какво повече да искаш … и изплували далечни спомени за една бабина орехова торта, която се ядеше само по празници
Продукти:
1 и 1/2 ч.ч. настъргани моркови
1 и 1/2 ч.ч. настъргани ябълки
1 ч.ч. бяла захар
1 ч.ч. кафява захар
100 г стафиди
1 ч.ч. нарязани орехи
2 пакетчета ванилия
1 с.л. канела
2 и 1/2 ч.ч.брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 и 1/2 ч.ч. олио
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне
• В дълбока купа се слагат брашното,захарта, содата, ванилиите и канелата и се смесват добре.
• След това се прибавят ядките и стафидите, разбърква се отново.
• Следват настърганите ябълки, поръсени с лимоновия сок, настърганите моркови и олиото.
• Всичко се обърква много добре, в началото малко трудничко, но не се притеснявайте, течността е достатъчна за да превърне всичко в лепкаво тесто ,което се изсипва в намаслена и набрашнена тава .
• Пече се в предварително нагрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути, до суха клечка.
• Изважда се и докато е още топъл се минава отгоре с бучка краве масло (ако не постите), след което обилно се поръсва с пудра захар.
• Поднася се нарязан в желаната от вас форма.
Да ви е сладко!
***
1 ч.ч.=250 мл течност
диаметър на тавата=30 см