Сладко и вкусови рецептори
Добави към моето меню
Затлъстяването намалява чувствителността на вкусовите рецептори към сладко
Учени от Университета в Бъфало (www.buffalo.edu) доказа, че хора, които страдат от затлъстяване възприемат някои вкусове по различен начин. Особено, това се отнася за сладкото.
Наднорменото тегло пречи да се възприемат адекватно оттенъците на вкусовете, най-вече на сладките продукти
Данните са потвърдени след като е проведен експеримент с мишки с наднормено тегло. Те по-слабо реагирали на сладки продукти и трудно ги разпознавали.
Учените отбелязват, че те имали и по-малко рецептори, които отговарят за възприятието на сладки продукти. А по време на възприемането реакцията им била по-умерена. Освен това намалява и реакцията към горчивия вкус.
Учените са на мнение, че наднорменото тегло може да влияе на нервната система и да я променя. Досега изменението на клетките на вкусовите рецептори и връзката на това с процеса на натрупване на наднормено тегло.
Оказва се, че тези клетки са едни от първите, които се променят при затлъстяване.
Напълно възможно е, във връзка с това да се развива и желание да се яде още повече сладко, защото за психологическото удовлетворение е необходимо по-голямо количество от продукта.