Крем-сладолед с халва
Добави към моето меню
Крем-сладолед с халва
Рецепта споделена от Galq Davidova
Продукти
250 мл течна сметана (30% масленост)
65 г захар,
65 мл вода,
2 жълтъка,
100 г халва
Начин на приготвяне
• В тенджерка слагаме водата и захарта да заврат и варим сиропа до прозрачност.
• Охлаждаме готовия сироп.
• Наситняваме халвата и я оставяме настрана.
• Разбиваме хладка сметана до готовност и я оставяме в хладилника.
• В купа наливаме охладения сироп, добавяме жълтъците и разбиваме.
• Поставяме купата на водна баня и загряваме, като непрекъснато бъркаме. Сваляме от огъня, добавяме халвата и разбиваме, докато крема изстине до стайна температура.
• Изваждаме от хладилника сметаната и на два пъти я добавяме към крема, като разбъркваме внимателно с шпатула в една посока, до получаване на еднородна маса.
• Разсипваме в подходящи чаши и украсяваме с ядки, плодове и т.н. Оставяме крема във фризера за няколко часа, след което сервираме.