Великденски курабийки
Добави към моето меню
Великденски курабийки
Рецепта споделена от Magdalena Maloir
Продукти
1ч.ч. свинска мас,
½ ч.ч. пудра захар,
½ ч.ч. кристална захар,
1яйце,
2 п. ванилия,
настъргана кора от 1 лимон,
3 с.л. кисело мляко,
½ ч.л. сода бикарбонат,
2 ч.ч. брашно
Начин на приготвяне
• Маста и захарта се разбиват. Към тях се добавят яйцето, ароматите и киселото мляко, с разтворената в него сода.
• Разбива се до хомогенност. Прибавя се постепенно брашното, до получаване на средно меко тесто.
• Готовото тесто престоява в хладилник около 30 мин, за да е податливо на точене.
• Точи се върху набрашнен плот до дебелина 3-4мм и се реже с формички (аз направих няколко вариации-кръгове, в средата, на които сложих по 1/4локум, зайчета, пиленца, а от топчета оформих малки питчици, в които боднах лешник)
• Печем курабийките върху готварска хартия, в предварително загрята на 170 градуса фурна, около 12-15 мин – до леко порозовяване.
• По желание, докато са още топли, поръсваме курабийките с пудра захар.