Сладък салам
Добави към моето меню
Сладък салам
като малка я наричах “салам торта” и още си остава любим десерт. Тази рецепта е по спомени от детството ми и така я приготвям на моите деца.
2 пакета обикновени бисквити
1 ч.ч. счукани орехи орехи
1 ч.ч. локум, нарязан на малки парченца – играе тлъстинките на салама
100 г краве масло
3 -4 с.л. прясно мляко
2 с л натурално какао на прах
Счукайте обикновените бисквити в голяма метална купа поетапно цялото количество. По-лесно е с блендер на пулс, но тогава не е онзи вкус от детството.
След като са счукани всички бисквити се добавя локума нарязан на ситно (като парченцата локум се овалват в ситното на счуканите бисквити за да не залепват) и счуканите орехи.
Сместа се размесва в голяма купа и се добавя какаото, разтопеното масло и прясното мляко. Смесете добре сместа и разделете на 4 части.
Оформете целиндър, това е нашия сладък салам, и завийте с пергаментова хартия (паус) или свежофолио. Поставете в хладилник.
Когато сервирате салам тортата, разгънете фолиото и нарежете на парчета .
Идея: Може да се приготви с 1 ч.ч. сушени плодове, вместо локум, тогава вкуса е екзотичен. Аз използвам нарязани на ситно сушени плодове за мюсли – стафиди, папая, ананас, пъпеш и манго. Може да се добавят и захорасани портакалови кори
страхотна рецепта