Последни Рецепти
Последни Статии

Как да заспиваме

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

Как да заспиваме по-лесно

Съвременният начин на живот влияе негативно на здравето на човека – стрес, мръсен въздух, отношения в офиса, семейни задължения …. Един от резултатите на натовареното ни ежидневие и постоянните стресови ситуации е безсънието и трудното заспиване, когато очите ни се затварят, а сънят бяга.

Какво да правим, ако всяка вечер заспиваме трудно и броенето на овце, вече не помага. Това са проверени съвети, които ще ви помогнат да заспите по-лесно, да сънувате сладки сънища и да се събудите с енергия и желание за новия ден.

1. Водете си бележки
На съвременната делова жена (и не само на жените) й се налага да пази в главата си много информация. За да не забравияте за важни срещи, преговори, важни моменти и подробности за проектите, по които работите водете си Дневник. Може да бъде в тетрадка, може да бъде блог, може да бъде във форма, която на вас ви е удобно, важното е да запишете информацията, а не да я държите в главата си.
Това е много важно за да спим нормално, защото човек често не може да заспи, опитвайки се да си спомни или да запомни тези събития, които са набелязани като цели за следващия ден.

За мен лично, това е трудно, защото в главата ми вечер текат сценарии и подготовки за следващия ден, особено, когато имам важни срещи. Дори ми се случва да се събудя с мисълта за тези срещи, като продължение.

2. Намалете шумовете
Преди да си легнете се убедете, че няма странични шумове – звук от телевизор, радио, компютър, капещ кран … за съжаление трудно можем да намалим шума от минавашите коли, трамваи или шумни съседи … Не трябва нищо да ви пречи, като шум, защото само в пълна тишина може да се заспи лесно.

3. Упражнения за заспиване
Лекарите съветват, когато не можем дълго време да заспим да приложим следната техника – както сте легнали в леглото рязко да стегнете всички мускули на тялото и да ги държите така около 10-20 секуснди и след това да се отпуснете. Повторете това упражнение няколко пъти.
Автогентренинг, позитивните мисли и хипноза също могат да помогнат.

4. Правилна температура на въздуха
В стаята, къдете спите, трябва да е прохладно. Препоръчителната температура е около 20 градуса.

5. Релакс
Необходимо е да се научите правилно да релаксирате и почивате. Психолозите ни съветват да се опитаме да си представим, че се намираме на морския бряг или на друго любимо за нас място. А защо не и да се опитаме и да се върнем назад в миналото и да си спомним как сме заспивали сладко като деца.
Това ще ни помогне да отклоним вниманието си от проблемите, да се отпуснем и да заспим.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории