Запеканка с праз
Добави към моето меню
Запеканка с праз
рецепта с праз, апетитно, лесно за приготвяне и много ефектно ястие
3 стръка праз лук
200 гр шунка
200 гр кашкавал
2 домата или 3 с.л. доматено пюре
щипка мащерка
1 щипка риган
1 с.л. олио
1 глава кромид лук
1 морков
1 скилидка чесън
* Праза се нарязва на колелца и се задушава на пара около 5 мин;
* В дълбок тиган се загрява олиото и се прибавят нарязания на ситно кромид лук, скилидка чесън и моркова, нарязан на пръчици. Разбърква се и се задушава до златисто;
* Добавят се нарязаните на ситно домати или доматеното пюре, разтворено в 100 мл студена вода;
* Когато доматения сос заври се овкусява с мащерка, риган;
* В тавичка за печене се разстила сварения на пара праз, подрежда шунката, нарязана на тънки филии и се залива с доматения сос. Ястието се посипва с настърган кашкавал;
* Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до златисто на кашкавала.