Последни Рецепти
Последни Статии

Качествен сън за качествен живот

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

По традиция вторият петък на месец март се отбелязва
Световен ден на съня. През 2019 г. датата е 15 март.
На 16 март специалисти ще се съберат на конференция “Качественият сън осигурява качествен живот”.

Световния ден на съня се чества от 2002 г. по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация. Целта на деня е да се насочи общественото внимание към проблемите, свързани със съня, тъй като те често са пренебрегвани.

sleep pix

Според онлайн проучване, проведено в началото на 2019 г. в редица европейски страни, а също така в Австралия, Япония и САЩ, 80% от участниците в анкетата изпитват смущения на съня, а това влошава здравето и качеството им на живот. Сходни са и резултатите от допитване до българите.
Около 220 хил. мъже и 150 хил. жени над 50-годишна възраст имат проблеми със съня, отчете още д-р Чипев, който има европейски сертификат по медицина на сън

Стресът води до безсъние, а безсънието прави хората раздразнителни. Счита се, че по-често то засяга жените и възрастните хора.

Оказва се, че недоспиването е една от причините за много от катастрофите и трудовите злополуки. Причината е, че при липса на сън реакциите се забавят значително, намалява и концентрацията.  
По данни на МВР от 2018 г.  5392 са жертвите на катастрофи за последните 8 години заради заспиване на шофьора, а ранените са над 69 000.

“С течение на възрастта, за съжаление, поради натрупването на други заболявания, поради промяна на циркадния ритъм на мелатонина, който е естествения хормон на съня, все повече след 65 -70, 75 -годишна възраст нарушенията на съня и безсънието се задълбочават”, обясни в предаване на БНР проф. Иван Стайков, началник на Клиниката по неврология и медицина на съня в болница Токуда.

Безсънието има много форми и води до влошаване на качеството на живот “Човек не се чувства добре, когато не е наспан. На следващия ден е изморен. Нарушава се концентрацията и вниманието.”

Безсънието често може да е симптом на друго заболяване, например обструктивната сънна апнея като част от нарушенията на съня.

“Около 15 до 20 процента от катастрофите в световен мащаб са следствие на заспиване на волана, като огромна част от тези заспивания на волана се дължат на сънна апнея.”
При хора с нелекувана обструктивна сънна апнея, рискът от мозъчен инсулт се увеличава 2 – 2,5 пъти. “Увеличава се възможността за сърдечно-съдови заболявания, за ритъмни нарушения, засилват се и са известни т. нар. абсолютна аритмия, както и т. нар. инсулинова резистентност също се променя”, добави професор Иван Стайков.

Самолечението е много погрешен начин за справяне с проблема с безсънието. Употребата на алкохол пък е вредна за спокойното протичане на съня, коментират още медиците.

Всяко събуждане в определено време или през един-два часа е фрагментирано безсъние, уточни д-р Анелия Симеонова – невролог и специалист по съня.

Работата на смени може да предизвика нарушения в съня, категорични са специалистите. Работата на смени с продължителност над един месец може реално да доведе до по-трайни разстройства на съня.

Дневният сън не е качествен заместител на нощния, предупреди още д-р Симеонова. “Хората отиват, изкарват своето нощно дежурство и, връщайки се, те лягат да спят, но дневния сън не е еквивалент по структура на нощния сън. И в никакъв случай това не води до наваксване на съня. Като продължителност да, но като качество на сън и съответно наспиване определено – не.”

Нарушеният сън не е заболяване, а симптом, затова не бива да се прибягва до самолечение, а да се потърси лекарска консултация. След като бъде установена причината за безсънието, може да се предприеме адекватно лечение.
Ако проблемите продължават месец или по-дълго, става дума за хронично нарушение и е необходима консултация със специалист.

sleep pix woman

Демографските промени водят до изменения в навиците и ежедневието ни. Децата се раждат все по-късно, а продължителността на живота се увеличава. Така жените от т.нар. “сандвич поколение” се грижат и притесняват, от една страна, за болните си и възрастни вече родители, а от друга – за децата си, които още не са напълно самостоятелни. Тези мисли за близките държат будни между 23 и 38% от дамите на възраст 45–54 г. – коментира направено проучване доц. Марио Милков от Медицинския университет във Варна в предаване на БТВ.

Прекомерният сън също вреди на здравето, затова не е препоръчително да прекарваме в леглото твърде много време. Според учените повече от осем часа сън на нощ могат да навредят на сърдечносъдовата система и да увеличат риска от инсулт, сърдечна недостатъчност и инфаркт.

Всеки се нуждае от различна продължителност сън. Възрастните се нуждаят средно от 6-8 часа.
Не само продължителността на съня оказва влияние на тонуса ни, но и неговото качество. Понякога дори и да спим 8 часа, след като се събудим се чувстваме изморени, което се дължи на фактори като стрес и тревожност, прием на медикаменти, алкохол или тютюнопушене.

Физически дейности не бива да се провеждат непосредствено преди лягане. Препоръчително е да се вечеря 2-3 часа преди лягане, а консумацията на кофеин трябва да е не по-малко от 4-6 часа преди сън.

Редовният следобеден сън понижава кръвното налягане с почти толкова, колкото някои лекарства, е показвало проучване на гръцки лекари. Д-р Калистратос казва, че следобедната дрямка няма да замени другите съвети, дадени от лекарите, но е по-малко вероятно те да бъдат пренебрегнати от пациентите им. „Ние знаем, че един от проблемите, които имаме с промените в начина на живот, е привикването. Може би следобедният сън ще бъде по-лесната промяна в начина на живот“, добавя той.
Дали ползите от средиземноморска диета се дължи само на зехтина или и на сиестата след хранене.

Храни, които помагат за здрав сън
sleep pix dete 1

Постоянното събуждане през нощта е по-лошо от това да останете будни. Недостатъчният сън може да ви направи раздразнителни, но може би ще се чувствате още по-зле, ако сте се събуждали през цялата нощ.
Изследвания показват, че хората, чийто сън е прекъсван се чувстват по-изморени от тези, които са си легнали по-късно, но са имали няколко часа непрекъснат сън. Това най-вероятно се дължи на факта, че когато се събуждаме често прекарваме по-малко време в дълбок сън. Това всъщност е фазата, в която човек успява да отпочине.

Модерните технологии не са единствените виновници за нарушенията в съня. С развитието на новите технологии – от електричеството до смартфоните (синята светлина), те са обвинявани за много здравословни проблеми, включително и безсънието.

Снежните дни ни карат да оставаме в леглото по-дълго. Хората не спят зимен сън, но в снежен и мразовит ден е по-трудно да станеш от леглото. Обработените данни от мобилно приложение, използвано като аларма показват, че хората от по-снежните и студени страни спят повече, отколкото хората в по-топлите места. Нуждата от повече сън през зимата най-вероятно се дължи на по-краткия ден и времето, в което има дневна светлина, твърдят експертите.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории