Последни Рецепти
Последни Статии

Словенска погача

Добавено в Наши гости, Хляб, питки

Добави към моето меню

Словенска погача
Рецепта, която напомня за сръбската сеченица, но се приготвя с твърдо сирене у нас най-удачно с кашкавал и една по-рядка подправка – семена ким. Опитайте тази вкусна рецепта, може да поднесете за закуска

slovenska pogacha
снимка Албена Михайлова

Продукти
20 г (1/2 пакетче жива мая) или 1 пакетче суха мая(7 г)
250 мл хладка вода
1 яйце
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
6 с.л. олио
650 г брашно – колкото поеме до средно меко тесто
200 г кашкавал
1 яйце
Ким, около 1 с.л.

Начин на приготвяне
• Ако ползвате свежа мая я слагате с топлата вода, 1 с.л. захар и 3-4 с.л. брашно да шупне за около 10 мин. Ако е суха маята смесвате в купа брашно, мая, захар, сол и разбърквате, добавяте водата и яйце
• Замесвате меко еластично тесто като прибавяте и олиото
• Тестото се оставя да втаса докато удвои обема си
• Втасалото тесто се разстила с ръце на кръгла питка, колкото е тавата
• Нарязва се с остър нож ма квадрати, като ножът не трябва да достига до дъното на тавата. Оставя се да втаса отново около 30 мин
• Кашкавала се нарязва на малки тънки квадратчета
• Във всяко квадратче се слага по парче кашкавал, погачата се намазва с разбито яйце и по ъгълчетата на квадратчета се поръсва със зрънца кимион
• Пече се на средна фурна ма 180 градуса около 30-35 мин, до златисто на питата.

Идея:
Ако искате по-богат вкус може да разделите тестото на 3 топки. Да разточите всяка от топките, да поръсите с настърган кашкавал и да подредите една върху друга
Ако нямате кимион или не харесвате аромата му може да го замените със сусам или маково семе.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории