Словенска погача
Добави към моето меню
Словенска погача
Рецепта, която напомня за сръбската сеченица, но се приготвя с твърдо сирене у нас най-удачно с кашкавал и една по-рядка подправка – семена ким. Опитайте тази вкусна рецепта, може да поднесете за закуска
Продукти
20 г (1/2 пакетче жива мая) или 1 пакетче суха мая(7 г)
250 мл хладка вода
1 яйце
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
6 с.л. олио
650 г брашно – колкото поеме до средно меко тесто
200 г кашкавал
1 яйце
Ким, около 1 с.л.
Начин на приготвяне
• Ако ползвате свежа мая я слагате с топлата вода, 1 с.л. захар и 3-4 с.л. брашно да шупне за около 10 мин. Ако е суха маята смесвате в купа брашно, мая, захар, сол и разбърквате, добавяте водата и яйце
• Замесвате меко еластично тесто като прибавяте и олиото
• Тестото се оставя да втаса докато удвои обема си
• Втасалото тесто се разстила с ръце на кръгла питка, колкото е тавата
• Нарязва се с остър нож ма квадрати, като ножът не трябва да достига до дъното на тавата. Оставя се да втаса отново около 30 мин
• Кашкавала се нарязва на малки тънки квадратчета
• Във всяко квадратче се слага по парче кашкавал, погачата се намазва с разбито яйце и по ъгълчетата на квадратчета се поръсва със зрънца кимион
• Пече се на средна фурна ма 180 градуса около 30-35 мин, до златисто на питата.
Идея:
Ако искате по-богат вкус може да разделите тестото на 3 топки. Да разточите всяка от топките, да поръсите с настърган кашкавал и да подредите една върху друга
Ако нямате кимион или не харесвате аромата му може да го замените със сусам или маково семе.