Плосък нахутен хляб
Добави към моето меню
След празника на йога на който реших да направя любимата сладост на бог Кришна – нахутените сладки Ладу ми остана още от пакета с нахутено брашно.
Не очаквах, че като география следващата рецепта, която ще приготвя с него ще е френска – специалитет на град Ница. Типична street food, нещо за похапване в движение. Много добре се съчетава с чаша студено вино, бяло или розе.
Казват, че в Южна Франция, всяко семейство има своя рецепта за приготвянето му, но продуктите са три – нахутено, брашно, вода и зехтин.
Socca: A Naturally Gluten-Free Chickpea Flatbread
Наричат го Сока и се получава плосък, без глутен, плосък хляб – вкусна и бърза рецепта.
Нахутено брашно може да купите от магазини Зоя, в арабските магазини в София има такива, или да го смелите сами. Това показа моето търсене на Chickpeas (Garbanzo Beans), което би трябвало да присъства в менюто на тези, които се хранят без глутен на достъпна цена в близкия магазин. Добре е, че има пакетиран нахут във всеки по-голям магазин.
Брашното от нахут е богато на протеини, но не съдържа глутен. Необходимо е повече време за хидратиране, отколкото на универсално (бял пшеничено) брашно, поради което е необходимо време за изчакване преди готвене. Очаквайте вкус на орех, с възхитително препечен аромат.
Продукти:
1 ч.ч. нахутено брашно
1 ч.ч. вода
4 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
* В купа смесете нахутеното брашно и водата. Разбъркайте. Оставете поне за 30 мин настрани
* Забъркайте гъста каша, като добавите и 2 с.л. зехтин (олио)
* Загрейте фурната на 200 градуса и сложете тавичка за печене да се загрее и тя
* Извадете тавичката и намажете с останалия зехтин. Поставете сместа. Може да използвате и хартия за печене.
* Пече се около 7 до 10 мин. Получава се хлебче с хрупкави краища и мека среда. Нарежете на парчета и поръсете с билки или шарена сол.
Плосък нахутен хляб / без глутенАроматно предложението от италианската кухня с изненадващо приятен резултат. Много лесни за приготвяне. Този вид хляб се нарича фаринàта или сòкка.
По идея на https://www.thekitchn.com/how-to-make-socca-a-naturally-gluten-free-chickpea-flatbread-cooking-lessons-from-the-kitchn-169513