Последни Рецепти
Последни Статии

Начинът на хранене влияе на лечението на рак

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Ако имате познат, който се бори с рак, сигурно знаете, че в неговото хранене има промени. Може да е лечебно гладуване. Може да е отказ от червено месо, минаване на диета основно с растителна храна и бобови. Изключване на захарта. Всеки има своя път и избор, оказва се, че науката подкрепя промените в храненето.

Начинът на хранене е от значение, когато става въпрос за вземане на мерки срещу диабет или високо кръвно налягане, но предварителните резултати от ново изследване показват, че може да играе роля също при лечение на рак.

Начинът на хранене повлиява лечението на рак
healthy-food protein pix

Наднорменото тегло и затлъстяването увеличават най-малко 2 пъти риска от рак

Резултатите от експерименти с мишки сочат, че драстично намаленият прием на аминокиселини, които се съдържат в червеното месо и яйцата, увеличава ефикасността на химио- и лъчетерапията, като забавя растежа на раковите образувания. „Все още е много рано да се правят заключения за евентуална ефикасност при хората“, заяви ръководителят на екипа Джейсън Локасейл от университета Дюк в Северна Каролина.

В рамките на изследването с мишки бил намален приемът на нужната за функционирането на организма аминокиселина метионин. Тя трябва да се приеме с храната, тъй като организмът не може сам да я произведе. Въпросната аминокиселина е замесена в ключови за метаболизма реакции, но е използвана също от ракови клетки за растежа им. Учените тествали рестриктивния хранителен режим върху мишки в добро здраве, за да проверят дали има очаквания ефект върху метаболизма. След това го тествали и върху гризачи, засегнати от колоректален рак и сарком на меките тъкани.

Оказало се, че малката доза химиотерапия, която не е ефикасна при колоректален рак, довела до значимо намаляване растежа на туморите. Същият ефект бил наблюдаван при комбиниране на намаления прием на метионин с лъчетерапия върху мишки, засегнати от сарком на меките тъкани.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър“.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории