Последни Рецепти
Последни Статии

Детокс със сладки картофи

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Батати, патати или сладки картофи – под това име може да ги срещнем. Предлагат се в големите магазини и заеха мястото си в кухнята ни (независимо, че цената им като за зеленчук е висока)
Рецепти с батати

Сладките картофи са с богато съдържание на каротеноиди и са отличен източник на витамин А, който е полезен за здравето на очите, има антиоксидантни свойства и противодейства и на стареенето. Съдържат разнообразие от витамини от B-групата, включително тиамин, рибофлавин и ниацин, както и B5 и B6. Според националния здравен институт в САЩ витамините от тази група помагат на организма да обработи консумираната храна и да я превърне в енергия. Тези витамини са важни и за формирането на червени кръвни клетки.
batat-sweet-potato-pix-1

Детокс след празниците със сладки картофи
Японски учени препоръчват след преяждането по празниците да направим дезинтоксикация на организма с помощта на сладки картофи, пише в. „Дейли мирър“.
За целта е нужно да сварим няколко от тях и да изпием водата. Тя спомага за прочистването ни от токсини и значително намалява апетита ни.
Детокс диета
Ползата от детоксикацията

Сладките картофи помагат да отслабнем
Целта на японските учени, провели изследването, е да се открие начин за повторната употреба на водата, в която се варят сладките картофи в рамките на промишленото производство. Затова специалистите решават да проверят хранителната ѝ стойност и ефекти. (например водата при варене на нахут /aquafaba/ се използва за приготвяне на различни рецепти – Постна майонеза с нахутена вода )

По време на лабораторно проучване изследователите тестват ефектите от високата и ниската концентрация на протеин във водата от сладките картофи.
В данните се посочва, че при високите концентрации се наблюдава значително понижаване на телесното тегло и размера на черния дроб. В допълнение, нивата на холестерола и триглицеридите са понижени, а нивата на метаболитните хормони лептин и адипонектин са повишени.
Тези данни предполагат, че протеинът от сладките картофи има свойството да потиска апетита и да контролира липидния метаболизъм.
Тъй като тези ефекти не са наблюдавани върху човешкия организъм, следва да бъдат проведени допълнителни изследвания.

Резултатите са публикувани в сп. Heliyon.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории