Последни Рецепти
Последни Статии

Червено цвекло помага при високо кръвно налягане

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Сокът от червено цвекло помага при хипертония

За червеното цвекло се знае, че е полезен зеленчук, с който може да се приготвят вкусни салати, може да се приготвя сок, като може да се комбинира с ябълки, моркови, портокал.
Резултати от изследване на учени от университета „Куин Мери“ в Лондон показват, че една сок от червено цвекло на ден може да понижи нивата на кръвното налягане при страдащите от хипертония.
Червеното цвекло съдържа неорганични нитрати, които се съдържат и в други листни зеленчуци като маруля и зеле. Когато попаднат в организма, те се превръщат азотен оксид, който има свойството да отпуска и разширява кръвоносните съдове.

sok cherveno cveklo

За целта на проучването, участие взимат 64 пациенти, които са на възраст между 18 и 85 години. Половината от тях приемат предписани медикаменти за лечение на високи нива на кръвното налягане, но все още не са постигнали излекуване. Другата част от взелите участие са били диагностицирани с хипертония, но все още не са започнали да лечение с медикаменти.
На произволен принцип всички участници са разделени в две групи. Тези в едната група консумират по една чаша сок от червено цвекло на ден – около 250 мл, а на другата група се дава плацебо напитка.
Напитките се консумират за период от четири седмици, а участниците биват наблюдавани през цялото време, както и две седмици преди и след посочения период
По време на проучването нито участниците, нито лекарите, които ги наблюдават и провеждат изследванията, знаят кои са консумирали плацебо и кои истински сок от червено цвекло.
Установява се, че при тези, които консумират сока от цвекло, има понижаване в нивата на кръвното налягане, а при някои те дори влизат в норма. Две седмици, след като преустановяват консумацията на напитката, нивата на кръвното налягане се повишават отново.

Данните от проучването са публикувани в сп. Hypertension.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории