Последни Рецепти
Последни Статии

До какво води наднорменото тегло

Добавено в Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

До какво води наднорменото тегло
За наднорменото тегло е казано много. В тази публикация правим опит да съберем до какви заболявания води

Причини за наднормено тегло и начини за отслабване
Начинът на живот – причина за наднормено тегло

dieta kantar zelenchuci plodove
В 95% от случаите наднорменото тегло се дължи на ендокринно разстройство и лош хранителен режим на фона на стрес, невроза и депресия, както и липса на активно движение

1. Неправилното хранене води до метаболитен синдром Метаболитен синдром е комбинация от затлъстяване и цял комплекс от патологии свързани със сърдечносъдовата и ендокринната система. Признаците на метаболитен синдром са:
– Повишена кръвна захар на гладно – над 6.1 ммол/литър.
– Високо кръвно налягане (140/90)
– Централно затлъстяване, познато като коремно затлъстяване, около пояса и корема – тип ябълка
– Ниски нива на високоплътни липопротеини в кръвта
– Повишени плазмени триглицериди

metaboliten sindrom
2. Хипертония – 90% от хората с наднормено тегло са с високо кръвно. 60% от тях имат проблеми с него още преди да навършат 40 години. 10 кг наднормено тегло увеличават цели 6 пъти риска от инсулт и инфаркт. Намаляването на телесната маса с 5 кг позволява са се намали кръвното налягане с 10 мм дори без употребата лекарства.
Хранене при високо кръвно налягане https://gotvarstvo.bg/a/hrenene-pri-visoko-kryvno

3. Сексуални проблеми – Жените, които са с 15 кг над нормата (като за норма тук се приема за кг – ръста минус сто), страдат от намалена репродуктивна функция, срещат трудности в периода на бременността и са с по-голям риск от усложнения на сърцето и бъбреците по време на раждане.
При пълните мъже се намалява количеството сперма и нараства вероятността за заболяване на простатата и бъбреците. И при двата пола се увеличава и натоварването върху гръбначния стълб.

4. Захарен диабет от 2 тип
От него се разболяват най-вече хората на средна възраст. Наднорменото тегло е основен рисков фактор. Задстомашната жлеза произвежда инсулин, но поради нарушенията в обмяната на веществата глюкозата не може напълно да проникне в клетките и се натрупва в кръвта. Тогава съдържанието на захар в нея се увеличава и се появяват признаци на диабет. Установено е, че средно пълните диабетици живеят с 8-10 години по-малко в сравнение с техните здрави връстници.
Хранене при диабет

5. Варикоза – При наднормено тегло се нарушава тонусът на кръвоносните съдове. Затруднява се венозното оттичане , а това в 90% от случаите способства за появата на варикозно разширение на вените. Голямото натоварване на краката инарушаването в мастния обмен, увеличават няколко пъти риска от тромбоза на дълбоките вени.
60% от хората, починали от тромбоемболия на белодробната артерия, са страдали от затлъстяване.
Здравословно хранене при разширени вени

6. Заболяване на бъбреците – В 36% от случаите заболяване на бъбреците може да бъде предотвратено, ако пациентът е следи за своето тегло. Наднорменото тегло и заболяване на бъбреците

Внимавайте с диетите!
Според диетолозите, нов фактор на затлъстяването все по-често стават модните диети. Особено опасно е т.нар. “сухо гладуване”, което може да доведе до обезводняване и интоксикация, тъй като продуктите на разпада не излизат с урината, а се натрупват в организма.
Могат да гладуват “самостоятелно” (и то едно денонощие!) само тези, които не страдат от някакво хронично заболяване.
Освен това по правило след продължително и строго ограничаване в храната килограмите отново се покачват много бързо. В повечето случаи те дори надвишават теглото преди започване на диетата.

Ако сте напълнели твърде много, препоръчително е да направите някои изследвания:
– кръвен анализ – общ, биохимия, липиден профил;
– анализ на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, хипофизата;
– ЕКГ;
– рентгенографско изследване.

85% от хората с наднормено тегло мечтаят да отслабнат, но само 15% от тях изпълняват дадените им от специалистите предписания.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории