Последни Рецепти
Последни Статии

Сироп вишни

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Сироп вишни

3 кг. добре узрели вишни
1 литър вода
4,5 кг захар (съотношението е 1:1,5 сироп:захар)
4 пакетчета лимонтозу ( 1 пакетче = 1- грама)

Почистват се вишните от дръжките, измиват се и се намачкват. Добавя се лимонтозу и водата. Престоява 24 часа. С пасатора се раздробяват много внимателно, опасни са костилките, може и да мачкате на ръка.
Слага се сместта в гевгир и се оцежда сок. Това, което остане в гевкира се изцежда през 2 слоя марля.

На 1 литър сок 1. ½ кг. захар.
Престоява 48 часа, като се разбърква до разтваряне на захарта.
Налива се в бутилки и се затварят. Съхраняват се на студено.

Това е варианта, който правя от години има малки разлики с оригиналната рецепта: Вишните ги почиствам от дръжките и накисвам а няколко часа обилно залени със студена вода (така излизат малките гадинки от вишните). След което ги намачквам , не смея с пасатора за да не го повредя. Слагам и около 80 листа от вишна, добре измити и заливам с 1 литър вода. Варя сместа около 10 минути. След което я прецеждам през двойна марля.
На 1 литър сок от вишни прибавям 1,5кг захар. Слагам на огъня да заври. Тогава се прибавя лимонтозуто и се обира пяната. Налива се в предварително изсушени и затоплени бутилки. Слага се етикет на бутилката и се съхранява н тъмно
Сироп вишни е един от летните елексири, чудесно допълнение за сладолед и парфета.

Любопитно
Сок от вишни помага при мускулна треска

Според данните от изследване, публикувано в Британското списание за спортна медицина (British Journal of Sports Medicine), профилактичното приемане на вишнев сок способства за намаляване на неприятните усещания, които възникват в мускулите в следствие на пренатоварване или след интензивна спортна тренировка.
Учените смятат, че целебното действие на вишневия сок се дължи на високото съдържание на антиоксиданти, флавоноиди, които оказват противовъзпалително действие.

Приемането на около 350 мл вишнев сок (което е еквивалентно на 50-60 грама вишни, които съдържат около 600 мг фенолни съединения) два пъти дневно поне седмица преди физическите натоварвания съществено намалява мускулното напрежение и усещанията за болка след интензивни тренировки.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized