Солен кекс
Добави към моето меню
Солен кекс с маслини, шунка и сирена
30 маслини без костилки
100 гр кашкавал
100 гр шунка
100 мл зехтин (олио)
2 домата
3 яйца
щипка розмарин
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. айрян
1 пакетче бакпулвер
1 ч.л. сода за хляб
щипка черен пипер
* Брашното се пресява заедно с бакпулвера в голяма купа;
* Яйцата се разбиват като се прибавя захтина (олиото) и айряна в който е добавена содата за хляб;
* Яйчната смес се прибавя към брашното, разбърква се и се подправя на вкус с розмарин, черен пипер;
* Доматите се срязват на половинки и се отделя само месестата част, която се нарязва на малки кубчета;
* Шунката и кашкавала се нарязват на ситно, а маслините на кръгчета. Нарязаните на ситно продукти – домати, шунка, кашкавал и маслини се добавят в купата със смесената яйчна смес с брашното и се разбърква;
* Сместа се изсипва в продълговата кексова форма или форми за мъфини.
* Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 45 минути, до готовност. Проверява се с метода на суха клечка за зъби.
Може да се поднесе с айрян на закуска или като мезе за бира или бяло вино.