Месец на супата
Добави към моето меню
Януари е месецът на топлата супа
Soup Month (Every January)
Коледа и Нова година минаха и пред нас е януари – месец пълен с толкова много именни дни. е зад гърба ни, не означава, че празниците са приключили.
Оказа се, че първият месец от годината се оказа и месец на топлата супа. Така е според американският календар. Но съгласете, че има нещо хубаво и логично в най-студения месец да празнуваме най-сгряващото и хранително нещо, измислено на този свят – супата.
Когато времето е студено няма по-добър начин от това да седнете и да се стоплите с вкусна, топла купа супа.
Вкусно съчетание между зеленчуци и месо, гъби, варива и подправки, купичка супа стопля ръцете, сгрява душата и лекува настинката.
Може да е с малко месце – през зимата най-вкусна е каркудената чорба, но пилешката и супа топчета са си вкусна класика.
Може да бъде и без месо, отново е много вкусна. Супа от праз и зелева чорба, леща, картофена или гъбена супа.
Може да е пасирана. Крем супите са вкусни. Залейте малко зеленчуци – картофи, моркови, тиква, целина – според вашите предпочитания, залейте ги с вода и ги сварете. Пасирайте, добавете малко сметана, прясно мляко или сирена и шепа домашни крутони. И си е цял обяд.
Супата може да е символ на цял един народ като гулаш и шкембе чорбата. Супата може да е най-добрия ви приятел, когато сте на диета.
Ако сте огладнели за вкусна супа за обяд може да си изберете от тук Рецепти за супа
Откъде идва супата и как е създадена?
Историческите доказателства за съществуването на супа датират от около 20 000 г. пр.н.е. Варенето не е често срещана техника за готвене до изобретяването на водоустойчив съд, такива като като глинените съдове. Древните хора са използвани животински кожи и водонепроницаеми кошници заедно с нагрети скали.
Самата дума супа произлиза от френската дума soupe, която означава супа или бульон.
Ако не искате да напълнеете през зимата Наблегнете на супатаЧиния топла супа на обяд ще ви помогне да останете стройна.
Смята се, че водата, която се съдържа в храната, противоположно на онази, която просто пием, спомага за по-бавното изпразване на стомаха и по този начин чувството за ситост се запазва по-дълго, при това с по-малко калории. Предпочитайте нискокалорични супи – зеленчукови, доматени или с моркови – за да направите максимален положителния ефект.
Една топла супа ни предпазва и от студа, настинките и хремите, така че включвайте супа в менюто си.