Последни Рецепти
Последни Статии

Най-добрата диета на 2020

Добавено в Диети

Добави към моето меню

средиземноморската диета е най-добрата диета за 2020 г., а кето режимът остава едно от най-лошите

По традиция, US News & World Report класира най-добрите диети за предстоящата година. През 2020 г. за трета поредна година средиземноморската диета е обявена за най-добрата диета.

Best Diets Overall
1. Mediterranean Diet
2. DASH Diet
2. Flexitarian Diet

На второ място е DASH – Dietary Approaches to Stop Hypertension (Диетични подходи за намаляване на хипертонията) – е предназначена за борба с хипертонията. В нея се акцентира върху отказа от сол, захар и червени меса.
На трето в класацията е вегетарианската диета – The Flexitarian Diet, която предвижда отказ от месо, но допуска и малки изключения.

mediterranean-diets pix 1

Най-добрата диета на 2019 – Средиземноморската

Средиземноморската диета е богата на здравословни мазнини, риба, пълнозърнести продукти, както и ниско съдържание на преработени храни и червено месо – беше обявена като цяло най-добрата диета за 2020 г.
Това е третата поредна година в която средиземноморската диета оглавява годишния списък на сайта, в сравнение с конкуренти като кето, веганство и търговски планове като Watchers и Джени Крейг.

Средиземноморската диета също беше обявена за най-лесната диета за спазване и беше класирана високо заради ползите за здравето на сърцето и за предотвратяване на диабет.

Средиземноморската диета е близка по начина по който се храним ние българите. Основната разлика е, че е богата на риба и морски продукти. Нещо, което колкото и да искаме да се случва в София е трудно да се храниш с риба и морски дарове, защото изборът е ограничен, а цените са високи.

Какво представлява класацията?
Група от диетолози и специалисти в областта на диабета, хранителната психология, здравето на сърцето и диетите правят проучване от различни източници – предимно медицински издания и доклади на държавни агенции. Те направиха средиземноморската диета своя най-добър избор от 35 хранителни планове, включително тенденции като кето диета и други хранителни режими като този на Аткинс и Джени Крейг (опулярен хранителен режим, основан на балансираното хранене).

Класацията е в седем категории, като във всяка категория диетите бяха по скалата от една до пет. Категориите са:
– nutritional completeness – какви нутриети съдържа режима и как се балансират
– how easy the diet is to follow – колко е лесно да се спазва даден хранителен режим
– the potential for long- and short-term weight loss – потенциалът за дългосрочна и краткосрочна загуба на тегло
– the safety and possible side effects, and the potential to help prevent illnesses like heart disease and diabete – безопасността и възможните странични ефекти и потенциалът да се помогне за предотвратяване на заболявания като сърдечни заболявания и диабет.

mediterranean diet
Средиземноморската диета беше наречена не само като цяло най-добрата диета, но и най-лесната диета за спазване, най-добрата за предотвратяване на диабет и най-добрата растителна диета. Като цяло широките модели на хранене оглавиха списъка, докато ограничителните диети като кето останаха в дъното.

Средиземноморската диета е с високо съдържание на пресни плодове и зеленчуци и с ниско съдържание на червено месо и захар.
Това, че начинът на хранене на слънчевото Средиземноморие е фаворит не трябва да ни учудва, защото продуктите и рецептите са свързвани с по-здравите кости, по-здраво сърце и изобщо – с дълголетие. Също – и с по-малко килограми.

По същество Средиземноморската диета е свързана със семпло, предимно вегетарианско готвене, бобови растения и семена, и щедро количество зехтин. Рафинираната захар и брашна се срещат по-рядко, същото се отнася и до месото. В ястията има и яйца, млечни продукти и птици, но доста по-рядко от традиционната западна диета. За сметка на това рибите са опорен стълб при средиземноморските ястия.

Концепцията за средиземноморската диета идва от страните, които граничат със Средиземно море, където хората исторически ядат главно продукти, ядки и здравословни мазнини.
Училището за обществено здраве в Харвард и мозъчен тръст, наречен Oldways, създадоха диета, основана на общите принципи на хранене на тези места, според US News & World Report.

През 2019 и 2020 най-ниско оценената диета е протеиновата на Пиер Дюкан, диетата Whole30 и кето-диетата, чиито хранителен режим изключват въглехидратите за сметка на полезните мазнини.
Но ако се търси по-бърз начин на отслабване и за поддържане на постигнатите резултати трябва да се намалят въглехидратите. Ако кето режимът и нисковъглехидратното хранене са вашият избор и се чувствате добре с това меню може да направите своя избор.

Цялата класация може да видите тук: https://health.usnews.com/best-diet/best-diets-overall

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории