Крем супа от картофи и праз
Добави към моето меню
Крем супа от картофи и праз
Време за приготвяне 30 мин + 10 мин, Порции 6
Продукти
2 стръка праз лук
3 картофа, около 500 г
200 мл прясно мляко
1 с.л. олио
3 стръка магданоз
За поднасянето
Кротони
Запечени слънчогледови семки на сух тиган
Рецепта за Крем супа от картофи и праз
• Бялата част на праз лука се нарязва на ситно
• В тенджера се загрява олиото и се добавя нарязания праз. Разбърква се около 2 мин и се добавят обелените и нарязаните на кубчета картофи
• Залива се с вода, колкото да ги покрие си се сваряват
• Няколко минути преди да махнете тенджерата от котлона добавете и нарязана зелената част на праз и разбъркайте
• След като зеленчуците се охладят белндирайте до пюре, като добавите и прясно мляко до желаната гъстота
• Супата се овкусява на вкус със смлян черен пипер и щипка сол. Добавя се нарязания на ситно магданоз
• Сипва се в купички и всеки си добавя кротони и запечение слънчогледови семки
Как да приготвим кротони у дома – загрейте тиган с незалепващо покритие и добавете нарязана на малки кубчета филия сух хляб, напръскайте с малко олио и подправки по ваш вкус. Разбъркайте докато станат златисти от всички страни кубчетата
Запечените на сух тиган слънчогледови и тиквени семки се приготвят като в загрят тиган с незалепващо покритие добавите една шепа семена. Разбърквайте с дървена шпатула докато станат златисти и усетите приятен аромат от семената.
Много вкусна крем супа през зимните дни се получава. Интересното е, че вариации на тази супа може да се открие в почти всяка кухня – английска, френска, италианска – това е вариант, който приготвих за неделния обед у домa