Спагети ал’Аматричана
Добави към моето меню
Не може да не сте разбрали за земетресението в Италия – град Аматриче, едно от най-живописните италиански градчета, беше разрушено от жестокото земетресение в ранните часове на 24 август 2016 г. – загинаха 294 души, повече от 400 бяха ранени, а 2 хиляди останаха без покрив.
Ще ви разкажем за начините по които се събират пари за възстановяване на града. В неделя 28.08.2016 г. Държавните музеи в Италия осигуриха 610 хиляди евро за районите, засегнати от голямото земетресение в централната част на страната. Сумата е събрана с приходите от всички посещения в неделя и ще бъде използвана за възстановяване на стотиците паметници на културата, които са напълно или частично разрушени.
Италианците събират парична помощ за пострадалите и чрез SMS-и до специален номер. По този канал вече са събрани 10 милиона евро при стойност на един SMS от 2 евро.
А сега ще ви разкажем за кулинарното начинание с което събират пари за възстановяване на Аматриче. В района на града на 27 и 28 август е трябвало да се проведе 50-тия “Сбор на спагетите алла аматричана” – това е родното място на известната паста, която цял свят познава и обича.
Спагети ал’Аматричана – с пушен бекон, доматен сос и пекорино!
Една от най-известните рецепти за пасти!
Spaghetti all’Amatriciana
Повече от 600 ресторантьори в Италия, които вече са се присъединили към каузата, приемат да дарят по 2 евро от всяка поръчана порция “аматричана”. Начинанието незабавно привлече интереса на чуждестранната преса, а ежедневнициа като “Гуардиан” веднага отразиха новината, допринасяйки по този начин за по-обширното разпространение на инициативата.
Джейми Оливър не закъсня да откликне на благородното дело, обявявайки в Facebook, че 700 готвачи които работят в ресторантите му по цялото земно кълбо, също ще отделят по 2 евро от всяка сервирана паста “алла аматричана”.
all’amatriciana jamie oliver – снимка от Facebook страницата на Джейми Оливър и текста
Hi guys in support of the victims of the earthquake in Italy me and my 700 chefs at Jamie’s Italian UK are cooking the specific dish from the area “Pasta Amatriciana” it will be on the specials board tonight at Jamie’s italian and for the rest of the month £2 pound from each dish will go straight to the international red cross and I think we can easily make thousands and thousands of pounds to help…. Many restaurants are getting involved and this could really make a difference, money will go to supporting Fire Fighters in the digging set up of tent camps for homeless and provision of food and clothing and medical assistance to people injured, old, kids, pregnant
Инициаторите се надяват да съберат достатъчни средства, които осезаемо да подпомогнат закупуването на палатки, храна, облекло, помощни медицински средства и всичко останало което би било от помощ, в този момент на тежко изпитание за пострадалите им сънародници.
Щедрост проявяват и някои ресторанти в Ню Йорк, решили да дарят на Аматриче, чрез Червения кръст, всички средства които ще постъпят от клиентите им с поръчването на традиционния италиански специалитет.
С всеки час се увеличават различните начинания по взаимопомощ и в самата Италия. Шеф-готвачът, носител на две звезди “Мишлен” Карло Крако обяви, че в менюто на миланския му ресторант вече присъстват “солидарни спагети аматричана”. С подобни жестове се изявяват и други известни италиански майстори в кухнята.
Новият кмет на Рим Вирджиния Раджи, пък съобщи чрез личната си страница във Facebook, предложението в столицата да се организира благотворителен Празник на Аматричаната. Точно такова събите подготвят идната неделя в Торино, на величествения централен площад “Сан Карло”. Лично кметицата на бившата италианска столица, подпомагана от членовете на общинския си съвет ще сервират порциите с паста.
Безучастни не остават и други градове, както и неправителствени организации от ранга на “Slow food”. Президентът й Карло Петрини започна кампанията #unfuturoperamatrice, в която отправя призив към ресторантьорите в цял свят да включат в менюто си. поне за една година, знаковото за Аматриче ястие и най-вече да го препоръчват усърдно на клиентите си. “Надяваме се с това ястие, което е емблема на кулинарната история на Аматриче, да разпространим ценностите на солидарността и споделянето, които са така присъщи на културата в региона където то се ражда”, заяви самият Петрини.
Безспорен начин да се помогне на района на Аматриче, припомня един съществен елемент на които се изгражда италианската кухня – традицията.
използвана част от публикация на Вера Найденова, Рим