Последни Рецепти
Последни Статии

Динен мед

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Динята е храна на лятото и е на голяма почит в горещите дни. 3 август е Световен Ден на Динята – National Watermelon Day. У нас се провеждат няколко празника на посветени на динята
– В първата събота на август в село Никюп, Велико Търново
– През 2016 г. във Варна за втори път се организира фестивал на динята
– Празник на динята в село Салманово, Шуменско, се провежда ежегодно от края на 80-те години на 20 век в последната неделя на месец август

Искаме да ви разкажем за празника на динята, който се провежда в село Смилец, до Силистра, в края на месец август. На него приготвят Динен мед /маджун/ – варят го в местност край селото.

динен мед

Идеята да се представи възстановка на цялостния процес за приготвянето на динения мед е на женския клуб към читалището “Светлина-1906”. Привлечени са млади хора и деца и заедно всички засяват бостана, обработват го и обират дините.
За да се приготви диненият мед, дините се изстъргват, изсипват се в обикновени съдове и се слагат на огън, докато се получи сок. После той се прецежда от семките и се вари отново до сгъстяването му. Но най- напред в земята се издълбават така наречените “котлони”, в които се пали огън, с “гнезда” за съдовете /тави/ и изход да дима.
Диненият мед се е използвал в старите и трудни времена като подсладител. Слагали са индрише и босилек за аромат и вкус. С маджун се яде баница и се прави халва чрез запръжка с брашно. А в миналото на нивата се правела и чорба за разхлаждане от динен мед, оцет, вода и счукан чесън Казват, че колкото по-гъст е маджунът, толкова по-дълго време издържа и не се разваля.
По цяла зима той се е ползвал като десерт и естествен подсладител при приготовление на курабии и сладкиши.
С маджун през годините хората са си подслаждали живота. Правели са го освен от диня и от цвекло. И хората са били по-здрави.
Лятно време са ядели плодове и зеленчуци, и от време на време се е колело пиле. Свинско са готвели само по Коледа. Не са страдали от високо кръвно, не са имали и диабет. С маджун са си подслаждали живота.

През последните години във все повече населени места в област Силистра се обръща внимание на забравени обичаи и дейности. В Сребърна се провежда събора“Гозбите на Добруджа”, в Тутракан празникът на кайсията, а в село Нова черна на 3 октомври е новата среща за фестивала на мамалигата.

Снимка: www.silistra-sega.eu

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории