Щрудел с гъби и бутер тесто
Добави към моето меню
Горски щрудел
рецепта с гъби, много гъби и бутер тесто
През тези подарени ни от природата слънчеви и топли иктомврийски дни можем да отидем за гъби. На една хубава разходка с цел – да наберем гъби. Гъби тази есен има, гъбена супа, колкото и лесно да се прави, е вкусна, гъби огретен са лщбимо ястие, бурканчето с мариновани гъбки ми е любима подправка, а тази рецепта е като коктейл от гъби
1 пакет, 1 кг бутер тесто
1 жълтък за намазване
за плънката:
300 г – кладница, челядинка, пачи крак и манатарка – такива, каквито сте набрали
250 г пресни печурки – ако набраните гъбки са малко, слагаме и от пазара
1 глава кромид лук
1 филия хляб
1 ч.л. краве масло
2 с. л. олио
2-3 с. л. бяло вино
черен пипер на вкус
копър на вкус
За плънката се сгорещяват маслото и олиото. В тях за 1-2 минути се запържва ситно нарязаният лук, температурата се увеличава и се прибавят нарязаните печурки. Пържат се 2-3 минути до зачервяване.
Налива се виното и се разбърква. Добавят се консервираните гъби и плънката се оттегля от котлона. Филията хляб се натрошава, слага се към плънката и се овкусява с накълцания копър и черния пипер. Разбърква се и се оставя да се охлади напълно.
От бутер тестото се отрязва правоъгълно парче с дължината на тавата за печене. В единия край на разгънатото тесто се поставя от плънката, като от всяка страна се оставят по 2 пръста разстояние. Краищата на кората се намазват с разбития жълтък. Двата външни края се прегъват навътре, завива се руло и се прищипва по краищата, за да не изтича плънката, след което отново се маже с жълтък.
Пече се в предварително загрята фурна 15-20 минути при температура 200-220 градуса до зачервяване.
Идея: Има една идея за плетено руло от бутер тесто, някой ден когато остане време ще кача снимки, сега оставям оформянето на бутер тестото на опита, желанието и умението на читателите