Последни Рецепти
Последни Статии

Средиземноморска диета намалява риска от рак на гърдата

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Средиземноморската диета, която е по-скоро начин на хранене, който включва растителни протеини, риба и зехтин, се оказва добра профилактика при рак на гърдата. Това показват изводите на учени наблюдавали и документирали хранителните навици на над 62 000 жени за период от 20 години, за да определят как се влияе появата и развитието на рак на гърдата спрямо хранителния режим.

olive-oil-pix 4

В хода на изследването било установено, че тези жени, които се придържали близо до средиземноморския хранителен режим, били облагодетелствани с 40% по-нисък шанс от развитие на най-разпространения вид рак на гърдата.

Формата на рак, която може да се избегне с този хранителен режим не е стимулирана от хормона естроген, често е по-трудна за третиране от естроген-зависимите форми и е много по-вероятен фаталния изход.

Типичното средиземноморско хранене включва обилен прием на растителни белтъчини като ядки, бобови растения, пълнозърнести храни и полезни, мононенаситени мазнини, като зехтин. Консумацията на преработени зърнени храни като бял хляб и бял ориз, червено месо и захарни сладки е сведена до минимум.
Алкохолът, който традиционно има своето място в средиземноморския тип хранене – червено вино, бил изключен от проучването, понеже от 55 000 нови прояви на заболяването всяка година само във Великобритания поне 12 000 са свързани с приема на алкохол. Според учените, те могат да бъдат предотвратени, ако се прекъсне приема на алкохол.

Освен понижение на риска от рак на гърдата, средиземноморската диета има защитен ефект спрямо инсулиновата резистентност и хормони, участващи в овулацията и имащи значение за репродуктивното здраве

olive-oil-pix 1
Традиционното хранене у нас има общо с средиземноморската диета, ако следваме принципите на сезонното балансирано хранене с местни продукти. Ако не се увличаме по промишлено обработени храни, ограничим месото и включим повече риба и свежи зеленчуци, може да намалим риска да се разболеем от рак на гърдата. Защото данните са тревожни и засягат все повече жени: само през 2011 година в България са регистрирани 3885 нови случая, а 1284 жени са починали. Заболеваемостта сред българските жени се увеличава с 1,8% годишно.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории