Последни Рецепти
Последни Статии

Средиземноморската диета предпазва жените от инфаркт

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Средиземноморската диета е един от най-популярните начини на хранене в света. С малко усилие може да бъде следван и у нас заради близостта на района и наличието на по-голянма част от продуктите. Тя е здравословна. Постоянно има нови изследвания, които доказват това.
Средиземноморската диета има предимството бързо да намалява риска от инфаркт и инсулт.

Ако се следват принципите на хранене в Средиземноморската диета може да се постигне и отслабване и поддържане на стройна фигура в добро здраве. Тя е по-добро средство срещу затлъстяването от броенето на калориите и може да се постигне трайно отслабване. Тя е баласнирано хранене, което е прави по-добра от режимите с малко мазнини, вкл и от кето диетата.

Авторите на статия в сп. Postgraduate Мedical Journal настояват, че по-важна е приеманата храна, както и че драстичните диети са вредни. Те сочат за пример средиземноморската диета с големите количества плодове и зеленчуци в нея, както и ядки и зехтин.

Примерно меню при Средиземноморската диета
mediterranean diet pix 1

Жените, които спазват средиземноморска диета, са с 22 процента по-малък риск от инфаркт. Защитният ефект на рибата, плодовете, ядките и зехтина обаче е по-малък за мъжете, съобщи в. “Дейли мейл”.

Учени от университета на Източна Англия сравниха рисковете от инфаркт за 23 000 души за период от 17 години. Резултатите им показват, че общата опасност при спазващите средиземноморска диета намалява със 17 процента, но има голяма разлика при двата пола.

Докато при жените той спада с 22 процента, при мъжете спада едва с 6 процента. Участниците в изследването са били на възраст от 40 до 77 години.

Средиземноморска диета намалява риска от рак на гърдата

Предишна публикация от 2014 г. с главен автор кардиологът д-р Асим Малхотра изтъква, че има изобилие от научни данни в подкрепа на средиземноморската диета. “По-важно е хората да си поставят за цел да ядат полезна храна. Това много бързо ще се отрази на здравето им. От изследвания знаем, че традиционната средиземноморска диета, която е с повече мазнини, намалява опасността от инфаркт и инсулт само за месеци”.
Ако човек премине на средиземноморска диета след инфаркт, ефектът срещу смъртността е три пъти по-голям, отколкото приемането на намаляващите холестерола статини.

Средиземноморска диета засилва плодовитостта при жените

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории