Последни Рецепти
Последни Статии

Свети Силвестър

Добавено в Празници

Добави към моето меню

На втория ден от Новата година, на 2 януари Българската православна църква почита паметта на двама светии – Свети Серафим Чудотворец и Свети Силвестър.

Имен ден празнуват всички, които носят имена Серафим, Силвия („силва“ идва от “гора“ – сила и свежест), Силва, Силвестър, Горан, Горица.

Легендата гласи, че Свети Силвестъре римски папа е свещеникът, който кръщава официално император Константин І Велики.

st silvester
Според народните предания на този ден се отдава почит на едрия рогат добитък и най-вече на вола, тъй като в миналото това животно е било използвано като основна впрегатна сила. Поради това празникът на Свети Силвестър се нарича още Волски празник, а също и Карамановден.

С името на Св. Силвестър е свързано интересно предание. Магьосникът Замврий, който не бил привърженик на християнството, убил вол, прошепвайки му името на някакъв бог. Св.Силвестър разбрал за това и накарал магьосника да спаси животното, тъй като само Бог има право да дарява и отнема живот. Замврий на успява да спаси вола, но уповавайки се на своята вяра Силвестър връща живота на животното. По тази причина той се счита за покровител на животните и най-вече на воловете.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории