Последни Рецепти
Последни Статии

Св Харалампий и Св Валентина

Добавено в Празници

Добави към моето меню

На 10 февруари се отбелязват Св Харалампий и Св Валентина

Здраве, живот и хубаво време никога не омръзват”, „Здравето е най-големият имот.” – – казва народът ни.

Свети Харалампий – покровител на пчеларите
Св. Харалампий е християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести, а за празника му – 10 февруари – се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве.
Св. Харалампий се приема и като покровител на пчеларите.
На този ден вярващите християни донасят мед в храма, който се благославя и освещава.
Свети свещеномъченик Харалампий е живял през втори век. В град Магнезия (Тесалия) той заемал епископската катедра. Бил вече над стогодишна възраст, когато по нареждане на Септимий Север се започнало поголовно гонение и умъртвяване след жестоки мъчения на християните. За да спасят живота си, те трябвало публично да се отрекат от вярата си и да принесат жертва в езическите капища пред статуите на боговете. Без да се страхува за живота си, Магнезийският епископ Харалампий проповядвал Христовото учение. Властниците заловили беззащитния старец и го изправили пред съд. Той се държал достойно и преди палачът да спусне меча си върху него, Харалампий склопил очи и предал душата си на Бога. Така той загива мъченически за християнската вяра през 198 г.
В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Според народните представи св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата.

medeni-pitki
Медени питки
рецепта на Магдалена Малоир
За Св.В.М. Харалампей по традиция се замесват питки, които се намазват с мед и посипват с орехи, за здраве на семейството и близките. Споделям моите, които от бързане не се получиха перфектни, но са наречени от сърце и душа.

На 10 февруари православната църква отбелязва деня на Св. мъченица Валентина
На този ден имен ден празнуват Валентина, Валя

Известно е, че тази благочестива девойка е живяла в околностите на Кесария Плаестинска. Тя станала жерта на гоненията срещу християните при Максимилиян II Галерий (308-313 г.)
Според оскъдните сведения за нея, когато мъчителите й се опитали да я накарат насила да пренесе жертва в езическия храм, тя хвърлила камък върху жертвеника и се обърнала с гръб към горещия до него огън. Тази постъпка толкова възмутила съдниците й, че те издали най-тежката присъда – смърт. Девойката обрекла се на Исус Христос била обезглавена през 308 г.

Както на повечето празници, посветени на здравето, на 10 февруари се извършвало ритуално почистване на дома. Хората вярвали, че заедно с мръсотията, изхвърлят навън всички болести. В чест на Свети Харалампий, през този ден не бивало да се работи. Особено строга била забраната за женските дейности, свързани с дома и ръкоделието. Слагали празнична трапеза, на която всички изричали само добри думи. Традицията да се раздават медени питки придружава и други празници. За омилостивяване на болестите, както и за здраве на всички, обредни хлябове се раздавали и на Антоновден, който в календара предшества Свети Харалампий, на Младенци – на 9 март, и още редица други.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории