Последни Рецепти
Последни Статии

Здраве и работа с компютър

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Ако попитате децата какво работи мама или тати все повече деца могат да отговорят “Тати работи на компютър” Всеки ден много от нас прекарват часове на работа с компютър. Това е нашето оръдие на труда. В средите на програмистите има един въпрос “Да сте виждали пенсионер програмист?” Отговорът е “Не”
За 20-25 години откакто се използват активно компютрите е установено, че може да се стигне и до професионални заболявания.

Здраве и работа с компютър

zdrave computer working

Компютърът е вероятно едно от най-полезните неща изобретени от човека. Ние го използваме в почти всеки аспект на живота – личен, работа, здравеопазване, транспорт, развлечения, образование и дори запознанства. Започнали сме да разчитаме на компютрите толкова много, че прекарваме доста време пред тях. Въпреки че те правят живота ни много по-лесен, продължителната употреба може да предизвика различни здравни и физически проблеми. Бъдете наясно с тези физически проблеми и как може да се предотвратят или да ги коригираме.

1. Лоша стойка

Причина: Много хора, които използват компютър имат лоша стойка най-вече защото забравят за начина по който седят и позицията на тяло им.
Превенция: Седете с изправен гръб и избягвайте да се навеждате над клавиатурата. Уверете се, че гърба ви е в центъра на седалката. Кръстът трябва да се допира до облегалката през цялото време и краката трябва да са сгънати в коляното. Можете да използвате възглавница или нещо допълнително, ако е необходимо. Дръжте краката си на пода през всякото време или използвайте малко столче, ако краката ви не го достигат.

2. Carpal Tunnel Syndrom

Причина: CTS се дължи на постоянно или прекомерно движение на мускулите и нервите на ръцете и китките. Съществува силна връзка между работата с компютър (като например писане на клавиатура и използване на мишка) и CTS.
Превенция: Правилното позициониране на ръцете може значително да помогне за намаляване на стреса върху пръстите и китките. Лактите трябва да сочат надолу под 90 ъгъл и клавиатурата трябва да бъде достатъчно близо, за да не се налага да изпъвате пръстите. Когато работите на компютър трябва да държите китките си прави и на едно и също ниво като пръстите на ръцете и предмишниците. За да ви помогне да имате позиция, можете да използвате за поставка за китката. Разбира се, не забравяйте да направите упражнения за китките преди и след работа. Също трябва да оставите ръцете си да почиват.

3. Схващане на врата и рамената

Причина: Може да почувствате скованост във врата и раменете след продължително седене в едно и също положение за дълго време. Схващането може да бъде резултат от лоша поза.
Решение: Дайте си сметка за начина за позицията на тялото. Друго нещо, което можете да направите е да се вземат много кратки почивки през целия ден. По време на тези прекъсвания, раздвижвайте врата и раменете, за да намалите сковаността и да насърчите по-добро кръвообращение.

На всеки час трябва да се прави 10 минутна почивка. Това време не трябва да се разглежда като време за сърфиране в Нета, чат или да се изпуши една цигара. Това е време за вашето здраве и добра кондиция, затова се протегнете, станете и се разходете, направете малко упражнения за ръцете и няколко дихателни.

4. Болки в гърба

Причина: Болки в гърба може да се получат след дълги периоди на заседяване пред компютъра. Обичайните виновници са неправилната стойка, неефективна организация на работното място, както и напрежението в мускулите дължащи се на стрес.
Решение: Можете да предотвратите появата на болки в гърба, като седнете в правилната поза когато работите. Взимайте кратки почивки по време на работния ден, за да можете да се разхождате и раздвижвате вашите мускули. Трябва да организирате работното място, така че да се премахнат ненужните движения, като протягане и извъртане. Що се отнася до стреса, уверете се, че е необходимо време, за да се отпуснете и освободитесъзнанието си от притеснения.

Има разтегателни упражнения от йога, които могат да помогнат със справяне на болки в кръста.

5. Напрежение в очите

Причина: Конкретните причини за умората на очите са различни за всеки човек. Въпреки това, съществуват три основни причини, свързани с този проблем. Тези причини са: лошо осветление, вредни навици за работа, както и липсата на подходяща грижа за очите.
Решение: Настройте осветлението на работното си място, както и яркостта и контраста на вашия компютър. Вие трябва да изберете настройките, които карат очите ви да се чувстват най-удобно – нито твърде тъмно, нито твърде светло. Следващото нещо е да имате по-добри работни навици. Можете да опитате разширяване на текста на вашия монитор, така че не трябва да се опитват да четете малки шрифтове. Когато можете, четете документи офлайн. И разбира се, правете си паузи, за да давате почивка на очите си. Правете упражнения за очите, за да се отпуснат. Тъй като напрежението на очите може да доведе до по-сериозни проблеми, трябва редовно да посещавате очен лекар и да носите очила, ако се наложи.

И остава един много важен въпрос за нашето здраве в офиса, където по цял ден сме пред компютъра.
Здравословно хранене в офиса

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории