Последни Рецепти
Последни Статии

закаляването

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

принципи на закаляването

Непознаването на основните правила при закаляване крие сериозни рискове за здравето и може да има обратен на желания ефект. Това са основни принципи, които е задължително да се спазват:

1. Започнете с кратки процедури и не преследвайте рекорди. В началото продължителността на процедурите и разликата в температурата трябва да бъде малка, като постепенно се увеличава.

2. Повтаряйте процедурите всеки ден. Само при редовни закаляващи процедури организмът може да изгради правилни реакции на студ или горещина. Ако процедурите се прекъснат за 1-2 седмици, всичко трябва да започне от начало.

3. Вслушвайте се в себе си. Избирайте закаляващи процедури, като отчитате своята възраст, здравословното си състояние, начина на живот, дори особеностите на характера. Най-добрият индикатор, показващ дали начинът за закаляване е подходящ за вас, е вашето здравословното състояние след процедурата. Ако нямата неприятни усещания или последствия, продължавайте!

За да има ефект от закаляването трябва да го правите с желание и удоволствие
това е и основно изискване, за да се постигне търсеният ефект.

През есента, когато организмът се подготвя за тежките зимни месеци, закаляването на тялото е основно условие за здраве. Според специалистите един от главните принципи при него трябва да бъде удоволствието. В противен случай тялото ще бъде подложен на стрес, който ще има обратен на желания ефект.

Първи етап: “топли” процедури
Основният принцип на закаляването е от простото към сложното. Затова започнете с най-лесния начин – с горещи обтривания. Намокрете гъба, мека хавлия или ръкавичка в гореща вода и бързо разтрийте цялото тяло. Горещата вода веднага ще се изпари, отнасяйки със себе си топлината и овлажнявайки кожата. Повтарете няколко пъти. Колкото по-висока е температурата на въздуха и водата, колкото по-сухо е помещението, толкова по-интензивни са изпаряването и охлаждането. Кръвоносните съдове се свиват и разширяват, регулира се топлообменът, заработва защитният рефлекс, който възпрепятства възникването на простудни заболявания.
Обърнете внимание! Горещият душ и горещите обтривания са различни процедури. Стоенето под горещия душ намалява тонуса на мускулите. Именно затова не се препоръчва всеки ден да се мием с гореща вода – кожата, особено тази на лицето, бързо губи своята еластичност.
А по-нататък? Следващата стъпка може да бъде сауната (не повече от 10 минути) или парната баня (не повече от 5 минути).

Втори етап: свежест, въздух и вода
През есента, когато вече е започнал отоплителният сезон, идеално място за закаляване може да стане вашето жилище. Отворете широко прозорците, нека да нахлуе есенната свежест (скоро тя ще стане зимна) и почакайте, докато термометърът спадне до 20 градуса. Затворете прозореца и се съблечете до кръста. Може да полежите, седите или да се занимавате с нещо в продължение на 15 минути, но главното е да усещате чувство за комфорт. Ако кожата розовее и става по-топла, това означава, че се изработва устойчивост към простудите. Увеличавайте продължителността на въздушните бани до 2 часа, а температурата в помещението намалявайте до 15 градуса.
Обърнете внемание! Ако на улицата е влажно, ръми дъжд или въздухът в стаята е влажен, намалете с 1/3 времето за процедурите. “Дъждовната” въздушна баня охлажда кожата много по-интензивно и може да доведе до простуда.
А по-нататък? Преминете към водни бани, например към обтриване с прохладна вода. Намокрете с хладка вода гъба и разтрийте с нея горната част на тялото, после подсушете със суха хавлия. Направете същото с ръцете, шията, гърдите, гърба, а после от пръстите на краката до кръста. Продължителността на процедурата да е около 4 минути.

Трети етап: време на контрасти
Приемането на контрастен душ трябва да започва с топла вода с температура, съответстваща на температурата на тялото, после да се намали горещата вода, за да може струята да стане хладка. След 10 секунди отново увеличете струята топла вода. Контрастният душ трябва да завършва с хладка вода и тялото трябва да се изтрива с хавлия. На всеки 2 дни понижавайте температурата на водата с 1-2 градуса и увеличавайте времето на престой под хладния душ от 10 секунди до 2 минути, а на общата процедура от 5 минути до половин час.
Обърнете внимание! Ако веднага започнете да се обливате ту с гореща, ту с ледена вода, съществува много голяма вероятност да се разболеете.
А по-нататък? След като свикнете с контрастния душ, преминете към студен. Постепенно понижавайте температурата на водата и увеличавайте времето на престой под душа (от 20 секунди до 5 минути).

Четвърти етап: студена кулминация
Първо, опитайте всяка сутрин да си измивате лицето със студена вода и ако нямате неприятно усещане, заловете се с краката си. Всяка вечер преди сън ги потапяйте за една минута в леген с вода. Започнете с 25 градуса и постепенно намалявайте температурата на водата. Когато сте в състояние да задържите краката си в продължение на 10 минути в студената вода и нямате тръпки по гърба, вие можете да се обливате с леко хладка вода (с първоначална температура около 30 градуса). Всеки ден водата трябва да се охлажда с 1 градус.
Обърнете внимание! Студената вана не може напълно да замени горещата. Тя укрепва имунната система на организма, но не е способна да почисти тялото от мръсотията и бактериите.
А по-нататък? Ако искате, вече можете да се заловите и с моржуване.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории